Hi ha moments alpinístics que queden gravats per sempre a la retina dels que els protagonitzen. Una posta de sol a 8.000 metres… Us ho imagineu..? Són instants de somni, que gràcies a la tenacitat i força d’alpinistes com Kurt Diemberger han quedat enregistrats per tots nosaltres, i no només pels seus privilegiats ulls.
Són alpinistes, de primera; exploradors, però també càmeres de muntanya. Un altra exemple és Jordi Pons, pioner en les pel·lícules de 8 mil·límetres de l’Himàlaia, i bona part de les grans parets i les altes muntanyes. Amb Pons teníem la sort de poder parlar-hi ara fa uns programes. O el mateix Òscar Cadiach, que també ha posat l’objectiu de la seva càmera per sobre dels 8.000 metres… Amb tota la tecnologia actual, és cert que hi ha moltes més facilitats a l’hora de filmar per sobre dels 7.000; però les pel·lícules d’aquests pioners continuen sent el referent del cinema de muntanya. Avui explorarem la necessitat de deixar constància d’aquestes gestes; de desenvolupar la faceta d’alpinista i, al mateix temps, la fotògraf i càmera de gran altitud. Ho farem amb un altra referent, aquest dels nostres temps. Més de 90.000 fotografies de viatges, moltes de les quals del Nepal. Aquesta ja és tota una bona carta de presentació. Ha estat càmera de TV3 i alguns dels seus documentals han estat seleccionats i premiats en certàmens tan prestigiosos com els de Trento o Torelló. Un home que també s’ha especialitzat en fotografia d’esquí, que segons ell “resulta més rendible”. Als any 70 va participar en diferents expedicions, la primera a la Serralada blanca dels Andes, després l’HinduKush, i diverses vegades a l’Himàlaia.
Una persona fascinada no només per les muntanyes, sobretot, pel contrast ètnic i cultural. Diu que l’atreu molt més conèixer la gent que hi viu, que no pas les muntanyes. Ha estat en tres ocasions als peus de l’Everest; al 82, el 88 i el 93. En la primera, va ser el primer intent per part d’una expedició catalana del sostre del món. El mal temps i la malurada mort de dos sherpas els fa fer recular.
Diu que el més important d’una muntanya és tornar sa i estalvi a casa. Avui, hem parlat amb Jaume Altadill.
Marcos Jubes i Maud Ansade són els guanyadors del Campionat d’Espanya de Búlder 2015 celebrat el març a Climbat La Foixarda de Barcelona. Irati Anda es va adjudicar el títol femení en no tenir Maud la nacionalitat espanyola. Em escoltat des de Paris, la veu de Marcos JUbes. Amb l’equip del programa, us hem fet recomanacions per fer escapades de muntanya i excursionisme per les nostres contrades aquests dies festius. I Ricard Fernández en ha llegit un fragment d’un text del polèmic Saint Loup del seu llibre “La montagne n’a pas voulu”, 1953.