Walter Bonatti ja va dir que ‘la muntanya és una metàfora de la pròpia vida’, i ho va dir el que ha estat per molts l’alpinista més pur que mai ha existit. El debat sobre la massificació del sostre del món no és nou. El 10 de maig de 1996, al Sagarmatha –pels nepalesos-, el Chomolungma -pels tibetans-, ja va ensenyar la seva pitjor cara a les 40 persones que intentaven conquerir-lo. Una tempesta pronosticada per “l’endemà” es va avançar i va contribuir a desencadenar la temporada més tràgica. També un fort debat i polèmica al voltant de les anomenades expedicions comercials.
En tota aquella temporada de primavera de fa 19 anys, van morir 15 persones a la muntanya, convertint-la en la més tràgica de la història de l’Everest. A més, entre els vuit que morien durant el descens de cim el dia 10, es trobaven els directors i guies de muntanya de les llavors més importants companyies de guies d’altitud del món: Rob Hall, director d’Adventure Consultants; i Scott Fisher, de Mountain Madness. Un altre element polèmica va ser la decisió d’Anatoly Boukreev –el vuitmilista més fort del moment- que no va utilitzar oxigen artificial mentre obria traça i guiava l’ascensió. L’alpinista rus va ser fortament criticat per Jon Krakauer, periodista que va documentar l’expedició i la va immortalitzar en el seu llibre, ‘Mal d’altura’. Tota aquesta història ha saltat ara a la gran pantalla, en un projecte de 65 milions de dòlars que aquests dies podeu veure al cinema.
Nosaltres hem vist la pel·lícula, gravant una part del programa des d’Ocine les Gavarres.
La muntanya representa sempre un viatge interior i un viatge exterior. El segon, però, de vegades es torça, mentre ens seguim fent preguntes, moltes preguntes i tornem a parafrasejar a Bonatti, que va dir que ‘el més important de la muntanya es que t’obliga a guaitar al vuit del teu interior’.
Avui us hem parlat de cinema, amb Everest i també d’un documental, precisament, sobre Bonatti, que obrirà dijous dia 8 el segon cicle de cinema de Muntanya de la Diputació. L’engegarà Sebastian Álvaro, documentalista i ànima de Al Filo de la Imposible, amb l‘l’Home arriba del riu’ amb una entrevista amb aquest gran alpinista italià. N’hem parlat amb Pau Salas.
Ricard Fernández ens ha llegit un fragment del llibre de Chris Bonington, sobre l’Everest. I encara us hem recomanat anar a la West Highland Way; la ruta de senderisme de llarg recorregut més popular de la Gran Bretanya, amb més de 50.000 caminants a l’any. Té el seu inici en Milngavie, una petita ciutat al nord de l’àrea metropolitana de Glasgow. Són 152 quilòmetres que acaben a la petita població de Fort William, capital del West Highland, i als peus del Ben Nevis, que amb 1.344 metres d’altitud és la muntanya més alta de la Gran Bretanya, que també pujarem