Comencem l’any amb 24 programes a la motxilla, avui us oferim el primer de l’any i el número 25. Tenim un convidat d’excepció; alpinista, escalador, escriptor i saltador BASE; parlem amb Carlos Suárez. L’any passat, va escalar la “Torre Sin Nombre” a la glacera del Baltoro, al Karakorum.

És una gesta que no s’havia fet mai abans; era la primera vegada que es saltava des d’aquest cim. Això, a més, després de grimpar per la roca en unes condicions molt dures i per la ruta eslovena, que va compartir amb un altra escalador, José Manuel Fernández i amb Àlex Txikon que l’esperava al camp base. També hem conegut una altra vessant esportiva de Suárez:  ell també és un gran escalador en Free Base, i ha superat grans parets a tots el món. A més, és autor del llibre “Morir por la cima”, on es proposa, principalment, l’estudi del risc inherent a l’enfrontament amb cada muntanya. Explica experiències compartides amb alguns dels millors escaladors del món; noms ineludibles en l’àmbit de l’escalada.

Hem començat, però, als peus de la Serra del Cadí, per conèixer tot un clàssic dels refugis de muntanya. Us diu res el poble d’Estana (1.450 m)? Si hi heu anat mai, segur que haureu sentit a parlar de tot un mite de la muntanya i l’escalada, el Lluis Basté.

Hem recuperat un llibre clàssic de muntanya en veu de Ricard Fernández, que ens ha llegit un fragment de “Souvenirs d’un Montagnard”, d’Henry Russell (1834-1909): Us avancem un petit fragment: “En la naturalesa pirinenca existeix una poesia extrema, una harmonia de formes, colors i contrastos que no he vist en cap altra part…”

I en aquest primer programa de l’any, hem anat fins a l’extrem nord occidental del Pirineu de Lleida, just a l’epicentre del Parc Natural de L’Alt Pirineu. Hem visitat l’estació d’alta muntanya de Tavascan, per conèixer la seva oferta; tant d’esquí nòrdic com alpí. Enguany, que han estrenat tot un seguit de propostes pensades per la pràctica inclusiva. També ha estat la única estació lleidatana que ha pogut obrir els circuits nòrdic aquest Nadal. 

A Tavascan, hem saludat Ieltxu Azkarate, rastrejador d’ossos de l’empresa Piros Explorer.

 

Pont de Mahoma Dijous 8 de Gener