Hem compartit el programa amb les pubilles escaladores, almenys, amb tres d’elles. I es que, poca broma, la 13a ‘Trobada de Pubilles Escaladores‘ va reunir el mes passat a més de 120 escaladores al municipi d’Organyà.

Avui hem tingut als estudis a l’Eva Gimeno i la Laura García, impulsores de la trobada, i l’anima de les pubilles, la Rosa López Codony. Ja ens han avançat -en exclusiva al programa- que la propera trobada de Pubilles es farà a Montserrat; un lloc molt simbòlic per tots els escladors/es i també per a elles. 

Avui, per tercer programa consecutiu, hem seguit posant el focus en campanyes solidàries en benefici del poble del Nepal. Hem parlat d’una que tenim ben a la vora, que es farà aquest divendres a la plaça de les Cols, de Tarragona, en una iniciativa del col·legi de les Dominiques. 

Es tracta d’una encesa d’espelmes a partir de les 20h i que comptarà amb la presència de l’alpinista i company de programa, Òscar Cadiach. També hi actuaran els Sacaires de Tarragona i els Sons de la Cossetània. D’aquesta manera s’amenitzarà una cita solidària on els tarragonins hi podran col·laborar amb donatius de 2 euros. Els diners recaptats es destinaran a Namlo Europa, per comprar material i construir plaques d’acer per a protegir la població del Nepal de l’època de pluges que ara arriba. 

El Col·legi de les Dominiques està agermanat des de fa molts anys amb una escola de Khamdenu que va ser fundada per l’alpinista catalana, Magda Nos. Precisament Cadiach va posar en contacte la primera dona espanyola que va fer un vuit mil amb la professora de l’escola tarragonina, Loli Melero, amb qui hem parlat. Una entitat amb una dilatada experiència al país de les grans muntanyes, assolat pel devastador terratrèmol de fa mes d’un mes, i ja immersos en ple monsó; en època de pluges i fred, i amb més de 3 milions de persones encara avui sense sostre. 

També hem conversat, d’altra banda, amb el Sergi Lugo, de l’Àrea de Formació de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), que convoca unes jornades d’introducció tècnica al descens de barrancs. Serà el cap de setmana del 13 i 14 de juny, a la zona de Mont-ral.

El Ricard Fernández ens ha llegit un text clàssic de muntanya, és de l’obra de Khalil Gibran. És un text -ens diu el Richi- que lliga perfectament el concepte mític de la muntanya i el valor humanístic de la pràctica del muntanyisme en ben poques paraules.

Com és curt, el compartim. Diu així:

És possible que hàgiu sentit parlar de la Muntanya Sagrada.

És la muntanya més alta del nostre món. Si arribes al cim, només tindràs un desig: baixar i viure amb aquells que habiten a la vall més pregona.

 

Per això li diuen la Muntanya Sagrada.

 

Khalil Gibran (1883 – 1931), Sorra i escuma (1926)

 

Als estudis, ens han acompanyat Josep Maria Boanchí, Jordi Mena i Josep Suñé. I Laura Rovira, que ha enregistrat un audiovisual, amb Lluis Comes a la part tècnica. 

El Pont de Mahoma.Trobada de Pubilles Escaladores