Tocats pel ‘simun’, el ‘simour’, el ‘simoon’ o com es digui..!

De moment, encara no els tenim ‘molt tocats per la tramuntana’ –com deien els Sopa de Cabra- tot i que aquest dimecres els ha visitat el simun – o ‘simoon’- l’homòleg a Skardu del conegut vent empordanès.

El vent simun, o ‘simoon’
El vent simun, o ‘simoon’

Al Karakorum aquest vent amb partícules en suspensió no és tan ‘verinós’ com al desert del Sàhara i permet a l’ull àvid immortalitzar-lo com a souvenir.2016-06-22-PHOTO-00011332 (1)

Divendres, el deixaran enrere, com també els penúltims vestigis de civilització d’Skardu, per provar de trobar la postura més còmoda dins dels jeep tot terrenys, que és converteixen en autèntiques batedores d’ossos pels sotracs del camí.

Un autèntic xofer baltí
Un autèntic xofer baltí

Tot aquest trajecte rodat, amb el brandar constant de l’habitacle del jeep, val la pena per qui sap el que ve després, en uns dies -ja al Baltoro- contemplar grans agulles i torres de gel i granit com el Payu Peak; les imponents Torres del Trango; el Chogolisa; el Masherbrum o la Torre Mustagh, que s’alcen desafiants –com el vent de partida- als peus del camí. Espectaculars catedrals que ja els posen sobre avís d’allò que els espera en el sempre descomunal Baltoro.

IMG_2678

Primer hauran de creuar dalt dels jeeps el Vall d’Indo des d’Skardu, que els menarà cap el fèrtil vall de Shigar, que recorre el Karakorum de Nord a Sud. El riu Braldo flueix des de la glacera de Baltoro a 4.000 m, entre Paiju i Urdukas a 4.200m on comença una de les glaceres més grans del món -62 km de llarg i entre 2 i 6 km d’ample que trepitjaran fins a Concòrdia a 4.700m.

2016-06-22-PHOTO-00000272

Unes 7, 8 o 9 jornades a peu separen el punt de conjunció de cinc glaceres –Concòrdia- de la llegendària vila d’Askole, punt de partida del trekking, però d’això, ja en parlarem un altra dia.2016-06-22-PHOTO-00000262

La recompensa és el mateix Baltoro –s’ha de viure i patir- i, sobretot, els especulars quatre cims de més de vuit mil metres de la zona, el Gasherbrum I (8.068 m); el Gasherbrum II ó Hidden Peak (8.035 m); el sempre majestuós K2 (8.611 m) -la gran piràmide, que deia el Kurt Diemberger- i, es clar, l’objectiu, el Broad Peak (8.047 m).

Òscar Cadiach amb l'asturiana Rosa Fernández
Òscar Cadiach amb l’asturiana Rosa Fernández

A Skardu, podem dir que no han perdut el temps. Han mirat de redistribuir tot el material, i també les emocions. En un dia de retrobament de vells amics de les grans muntanyes.

2016-06-22-PHOTO-00000260 (1)
L’Òscar amb el company islandès Ásgeir Jónsson, reorganitzant el material

 A Tarragona Ràdio hem escoltat les seves veus, des d’Skardu

Facebooktwitter

4 pensaments a “Tocats pel ‘simun’, el ‘simour’, el ‘simoon’ o com es digui..!”

  1. Eii Oscar!
    Com deia Boni de Barricada pell de gallina…

    Petons a les meves estimades montanyes i digue’ls-hi que tornaré a veure-les abans del meu gran viatge vertical…
    Salut i exit

  2. Gràcies a l’equip de Tarragona Ràdio per donar-nos noticies de l’Òscar Cadiach, si aconsegueix els 14×8000 que segur que així serà ho hem de celebrar.

    Reitero, gràcies per l’informació en web i ràdio.

  3. Eiiiiiiiii!!!!!! Estimado amigo de las montañas, SEMPRE AMUNT, ÀNIM iiiii AMUUUNT, ÀNIM iiiii encara més AMUNT, fins k arribis als teus projectes.
    Endavant estimat amic de les muntanyes
    ÉXIT i SALUT

    Ah!!! Oscar deixa-ho, siusplau, el meu nom escrit i crida’l al vent, així sabré quan ja hagis arribat

Deixa un comentari