Òscar Cadiach tornarà al Broad! Quan? …

Òscar Cadiach diu que tornarà al Broad Peak tot i que encara no ha precisat la data.

Ho ha dit aquest dijous en la seva intervenció al Pont de Mahoma, de Tarragona Ràdio. L’alpinista tarragoní diu que té moltes ganes de fer un nou intent en aquest vuitmil.  Assegura que si obté el recolzament del teixit empresarial, institucional i de la gent de la ciutat, tornarà al Karakorum.

IMG_2946
Ha dit, però, que encara no ha planificat en quina època de l’any faria aquest nou intent, tot i que espera poder fer-lo realitat el més aviat possible. En aquest sentit, diu que iniciarà una campanya de recollida d’aportacions per anar ja avançant en una nova possible expedició.

broad 4
Al llarg del programa Cadiach ha pogut conversar amb el company d’expedició d’enguany al Broad, Lolo González, que també ha manifestat la voluntat de tornar a la muntanya, sempre que les possibilitats ho permetin.

broad 1
Cadiach ha explicat que en les dos últims intents de cim, en els moments mes decisius i quan més ganes tenien de pujar, el temps es va girar, amb una intensa nevada –com s’hi fos hivern- amb molt de fred i ratxes de vent que feien inviable l’ascens. Cal recordar que en una de les puntes d’atac van arribar a 50 metres del coll del Broad, a uns 7.800 metres.

broad 3
L’alpinista va arribar dimecres a l’aeroport del Prat, en un vol procedent de la capital del Pakistan, Islamabad, fent escala a Istanbul, Turquia, després de 54 dies d’expedició al Broad Peak.

Facebooktwitter

Òscar Cadiach i Lolo González: ‘Hi tornarem!’

Òscar Cadiach arriba aquest dimecres a Catalunya, després de 54 dies d’expedició al Broad Peak. L’alpinista aterrarà a la tarda la l’Aeroport del Prat (Barcelona) en un vol procedent d’Islamabad, fent escala a Turquia.

Foto de Lolo González
Foto de Lolo González

Fins a la capital d’Islamabad ha arribat al costat del malagueny Lolo González, amb qui va protagonitzar els tres darrers intents del Broad.

Abans d’agafar els respectius vols han comunicat amb el programa d’alpinisme, El Pont de Mahoma, de Tarragona Ràdio, deixant un missatge molt clar per aquesta muntanya de 8.047 metres del Karakorum: ‘Hi tornarem!’.

L’alpinista ha expressat la voluntat de tornar-hi, però afegeix que tot ‘dependrà de la motivació’ que tinguin tots dos i de ‘les condicions’ i el recolzament que puguin trobar.

En qualsevol cas, ho meditaran lluny de les grans muntanyes del Pakistan i amb calma i perspectiva.

Això després de 54 dies d’expedició a una muntanya que, com l’han passat, els hi ha barrat les portes. Les males condicions i l’acumulació de la neu a cotes altes; així com una meteorologia inestable, amb nevades sobtades i força vent, els han impedir progressar en els tres intents.

IMG_3107

Això, malgrat que una de les puntes d’atac van arribar a 50 metres del coll, a uns 7.800 metres. Des d’aquest punt, però, encara els separava un tram molt exigent i amb força pendent i una aresta tècnica pel ‘Rocky Summit’ del Broad. I un cop havent superat el conegut com Avant Cim -a 8.025 metres- els esperava l’aresta somital per coronar els 8.047 m. del cim que hauria pogut convertit Cadiach en el primer català en aconseguir els 14 vuitmils principals.

broad peak MONTAIN

L’alpinista tarragoní arriba aquest dimecres a la tarda –si no hi ha imprevistos- a l’aeroport del Prat, on l’esperaran membres del Club Alpí K2, amics i familiars.

pont de mahoma.jpg

L’endemà, dijous (10-11h del matí), Cadiach tornarà a la cordada radiofònica del Pont de Mahoma, i ens relatarà com han anat aquests 54 dies d’expedició.

Facebooktwitter

Òscar Cadiach: ‘Tots estem bé i el Broad no es mourà de lloc’

Òscar Cadiach i Lolo González emprendran aquest dijous el camí de tornada per la Vall del Baltoro. Li diran un ‘fins aviat’ al Broad Peak per creuar novament la imponent confluència de glaceres de Concòrdia; porta natural d’entrada al camp base.

IMG_3035

Esperen situar-se en uns tres dies a Askole, per enllaçar després amb Skardu, la segona zona poblada del camí.

baltoro 2

Al cap d’uns dies -la setmana que ve- un vol els portarà des de la capital del Pakistan, Islamabad, fins a l’aeroport del Prat, fent escala a Turquia. Cadiach té previst trepitjar novament territori català la tarda del proper dimecres, 10 d’agost.

Han estat 54 dies d’expedició des de la seva partida, el passat 18 de juny, i tres intents de cim.

La muntanya que els ha mostrat la seva pitjor cara. Malgrat haver trepitjat els 7.800 metres del Broad Peak (8.047 m.) el Karakorum els ha barrat el pas i, tot i els tres intents, no l’han pogut coronar degut al mal temps i a l’acumulació de neu en altura –com l’any passat.

IMG_3107

Òscar Cadiach ha dit que després d’haver descansat en la primera jornada al camp base (4.900 m.) aquest dimecres ha tingut temps per a reflexionar. En una trucada al programa El Pont de Mahoma, de Tarragona Ràdio, diu que ha pensat molt en totes les persones i entitats que li han donat suport per a fer possible aquesta expedició.

Ha donat records a les entitats i clubs que de punta a punta de Catalunya; des de Taradell a Alcanar, passant per Planoles -llocs on ha fet xerrades- han contribuït a fer possible l’intent del Broad.

També a volgut agrair l’escalf i energia que li han fet arribar tots aquells que l’han seguit aquests 50 dies d’expedició, i al Pont de Mahoma per fer d’enllaç de comunicacions i acostar-los el dia a dia de la seva estada al Karakorum.

IMG_3031

També a nivell institucional, ha tingut paraules d’agraïment pel Port, la Diputació i l’Ajuntament de Tarragona –ha dit que li hagués agradat molt portar la bandera dels Jocs de 2017 i la de la ciutat al cim del Broad, però la muntanya no ha volgut.

CADIACH TGN 2017

També ha tingut paraules pel Nàstic –que aquesta setmana l’ha felicitat a Tarragona Ràdio, en boca del tècnic Vicente Moreno– i per la Universitat Rovira i Virgili, on Cadiach imparteix classes en el màster MBA.

També ha recordat i agraït el suport a tots els amics que l’han ajudat, a Fleca Flaquer i, sobretot, a la família.

Cadiach nio ha volgut marxar de les grans muntanyes sense acostar-se fins al veí camp base del K2 per visitar el memorial Art Gilkey, on ha tingut novament un emotiu record per l’amic Manel de la Matta. Aquest agost farà 12 anys de la seva pèrdua a causa d’una peritonitis en el descens del K2 per la ‘Magic Line’, el 2004.

L’alpinista tarragoní també ha tingut en ment en el descens del Broad el portejador d’altura pakistanès que va perdre la vida l’any passat a la muntanya, en l’allau que va ferir greument la companya d’expedició japonesa, Sumiyo Tsuzuki.

VISITA SUMIYO

La van haver de rescatar ells mateixos –amb Patxi Goñi, Jordi Bosch ‘Barraca’, Carles Figueras, la metgessa Anna Pujol i els portejadors- a mig camí entre el base i el camp I, on es van registrar fins a cinc allaus consecutius.

el-grupo-de-cuatro-sherpas-y-patxi-descienden-a-shumiyo
Rescat de Sumiyo, el 2015 al Broad Peak (Foto de Patxi Goñi)

Assegura que tant ell com el company malagueny Lolo González es troben bé, també el portejador que els va acompanyar fins els 7.150 metres del camp III, i això és ara per ara el més important ‘enguany, per sort no hi hagut cap ensurt’, ha reblat Cadiach.

Afegeix que amb l’esforç que han hagut de fer li hauria agradat oferir a tots els que l’han recolzat el cim, però aquest, assegura, ‘no es mourà d’allà on és’ i sempre pot esperar.

broad peak 1

Ha acabat enviant ‘una forta abraçada a tothom’ i dient que, malgrat tot, està ‘ben motivat’ i ‘sempre amunt’!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebooktwitter

Òscar Cadiach i Lolo González ja han arribat al camp base

Òscar Cadiach, Lolo González i el portejador Sahib han arribat aquest dimarts al camp base del Broad Peak (4.900 m.) En una comunicació en arribar, han assegurat que es troben bé, deixant de banda la fatiga dels darrers dies a la muntanya.

Camp base del Broad Peak,amb el Chogolisa al fons
Camp base del Broad Peak,amb el Chogolisa al fons

Al base s’han retrobat amb el capità d’enllaç ‘Mousa In’ amb el qual han mantingut contacte des dels camps d’altura via ‘Walkie Talkie’.

Ara descansaran en aquesta jornada, amb la previsió que dimecres arribi un grup de portejadors, per fer tots plegats el trekking de tornada per la glacera del Baltoro.

baltoro 2

La sortida està prevista per dijous, quan creuaran novament la confluència de glaceres de Concòrdia i diran ‘fins aviat’ al Broad Peak, que un any més ha tancat les portes del seu cim a l’alpinista tarragoní.

El cap de setmana ja podrien haver arribat a Askole i des d’aquí enllaçar fins a Skardu. Fet això ja deixaran el transport terrestre per agafar els vols de tornada i sortir del Pakistan.

IMG_2383

Cadiach té previst arribar el proper dimecres, dia 10 d’agost, a l’aeroport del Prat.

Facebooktwitter

PANTA REI: TOT FLUEIX

Recuperem un article del company Ricard Fernández d’avui fa justament un any, escrit l’1 d’agost de 2015. La història es repeteix; amb un plantejament diferent, però amb un nus i un desenllaç molt semblant.

IMG_2350

“En aquesta expedició, la confiança en mi mateix ve del fet que sé amb certesa que anem cap a on hem d’anar”.

Reinhold Messner.

Rudyard Kipling, en el seu llibre Kim, escriu que a l’Himàlaia “no hi ha lloc per als homes”. Ja que el seu protagonista era de Lahore, a l’actual Paquistan, penso que és de justícia ampliar aquesta afirmació als àmbits del Karakorum.

IMG_2440

Enguany, la cita de Kipling ha esdevingut gairebé profètica. Les condicions en les grans muntanyes del Baltoro han estat novament pèssimes.

Mallory escrivia: “Hem vençut un enemic? A cap, excepte a nosaltres mateixos. Hem guanyat un regne? No, i no obstant, sí. Hem aconseguit una satisfacció completa, hem assolit un destí. Lluitar i comprendre, mai un sense l’altre, aquesta és la llei.” Però sembla que molts dels alpinistes que enguany han intentat escalar alguna de les grans muntanyes del Baltoro no han pogut ni experimentar aquesta satisfacció de “lluitar i comprendre”.

IMG_2473

Quan la llei de la muntanya es mostra tan implacable no puc deixar de pensar en el mite de Sísif, condemnat pels déus a empènyer un gran roc pel pendent d’una muntanya i a no aconseguir mai dur-lo fins al capdamunt. Just en el moment d’arribar-hi, la pedra tornava a rodolar rostos avall, obligant el protagonista de la història a reiniciar la seva dura tasca, i així per tota l’eternitat.

L’alpinista, qualificat per Lionel Terray com a “conqueridor de l’inútil”, ha begut molt de les fonts mítiques i de la figura de l’heroi. Les experiències viscudes durant l’ascensió a un cim podien valdre tant com la pròpia culminació de l’empresa, o més. Aquest caràcter místic ha anat perdent força a mida que allò qualificat per Zygmund Bauman com a “modernitat líquida” ha impregnat la nostra societat, ara canviant, imprevisible. El mite, com a garantia de pervivència cultural s’esmicola davant de la transitorietat i la desvinculació. Tot flueix i es transmuta; les relacions es mesuren en termes de cost i benefici, la “liquiditat” aplicada en el sentit financer. Cim o no cim, aquesta és la qüestió.

IMG_2727

Tanmateix, aquest concepte em recorda els preceptes del vell Heràclit, que per allà l’any 500 a.C. afirmava que tot es troba en estat de canvi continu. “Panta rei”, deia, tot flueix. Ningú no es pot banyar dos cops en el mateix riu, perquè tant ell com el riu ja han canviat des de l’última vegada. I aquesta percepció és molt coneguda entre els muntanyencs. Si bé les muntanyes sempre són al mateix lloc (amb permís de la tectònica de plaques), cada vegada que t’hi acostes trobes unes condicions diferents, tant del lloc com d’un mateix, que també fan l’ascensió totalment diferent.

IMG_2716

Parmènides, el rival filosòfic d’Heràclit, no obstant, afirmaria que el Broad Peak sempre és el mateix, immutable, uniforme; està ple del que és. Per això hi podem tornar una vegada i una altra, com l’amic Sísif empenyent la seva càrrega costa amunt. Perquè al capdavall, com va deduir Albert Camus, Sísif descobreix que el dolor del càstig és al peu de la muntanya: “l’esforç mateix per arribar als cims és suficient per omplir un cor d’home. Cal imaginar a Sísif content”. Per a Camus, esdevé l’heroi absurd definitiu.

IMG_2448

Així és. L’èxit és tornar a les muntanyes, a la mateixa muntanya que sempre és diferent. Parmènides i Heràclit fan bona la necessitat del Mite.

IMG_2762

Emerson deia: “per molt que voltem el món en cerca de la bellesa, mai no la trobarem si no la portem amb nosaltres”. És l’alegria de Sísif, la revenja contra els déus, saber que cada vegada, just abans que el penyal rodoli, sentirà una indescriptible i íntima sensació de llibertat.

Ricard Fernández,

Guia de mitja muntanya, geòleg i membre del Pont de Mahoma.

Integrant expedició Broad Peak 2014

Facebooktwitter

El Broad Peak torna a tancar-li les portes a Òscar Cadiach

Òscar Cadiach torna al camp base després de no haver assolit el cim del Broad Peak novament pel mal temps

L’alpinista tarragoní, Òscar Cadiach, ha explicat en una trucada des del camp III, a 7.150 metres, que el mal temps ha fet que hagin decidit cancel·lar l’intent de coronar el vuit mil. Un cim que l’hauria convertit en el primer català amb els 14 vuit mils.

La passada nit, ell i el malagueny Lolo González havien iniciat el tercer intent al Broad. Aquest dilluns han aconseguit arribar fins els 7.300 metres, on tenien previst instal·lar un camp III avançat, i en arribar han decidit fer marxa enrere.

IMG_3107

Novament ha estat el mal temps el que ha jugat una mala passada a l’alpinista; la forta nevada que el va sorprendre ahir ha persistit i ha fet del tot inviable l’ascens. També, sobretot,  les males condicions de la neu a les cotes altes, sobretot abans d’arribar al coll del Broad, una situació que el ha dificultat considerablement obrir traça.

Ho ha apuntat també Lolo González en una missatge de veu al Club Alpino Ama Dablam

IMG_3031

Un cop han arribat al camp III, a les 12,40 hores, Cadiach ha trucat per anunciar que abandonaven les opcions de fer el cim.

Ho ha fet en un especial de més de 5 hores del programa d’alpinisme, el Pont de Mahoma, pel qual hi han passat Jordi Magriñá, Patxi Goñi o Jordi Pons.

També Ferran Latorre, que acaba de tornar a Catalunya després de coronar el seu 13è vuitmil, el Nanga Parbat, i que ha aprofitar per desitjar-li el millor i tot la sort a Cadiach, quan encara no es sabia que desistien.

Cadiach i González han fet un esforç titànic, obrint traça nevant, enmig del mal temps i baixes temperatures. I després del desgast dels últims intents de cim d’ara fa una setmana.

Amb tot, Cadiach ha dit que la gesta i l’esforç fet ha pagat la pena tot i que no hagin assolit l’objectiu.

Cadiach tornarà a casa després dels tres intents fallits aquest estiu, i del tercer any que intenta els 8.047 metres d’aquest cim del Karakorum.

L’any passat també va ser la muntanya i el mal temps del Karakorum els que van impedir a Cadiach l’ascens al sostre del seu 14è vuitmil sense oxigen.

 

Facebooktwitter