Chogolisa … és inevitable recordar a un dels grans noms de l’alpinisme mundial només d’anomenar aquesta muntanya del Karakorum. És el nom de Hermann Buhl que, com relatava un altre dels grans de les muntanyes, Kurt Diemberger -en la seva darrera visita a Tarragona (declaracions a Desnivel)- es va precipitar enmig de la boira per una aresta en el descens d’aquesta muntanya, l’any 1957. Tots dos havien intentat el cim del Chogolisa (7.665 m) després de fer història al veí Broad Peak (8.047 m) on aconseguien aquell mateix any la primera ascensió mundial.
En aquest programa fixem la mirada en aquest set mil, un dels primers que albiren els alpinistes en creuar la confluència de glaceres de Concòrdia, després de dies de trekking pel Baltoro. Tres catalans i un navarrès se les veuran aquest proper estiu (surten el 13-14 de juny) amb aquesta muntanya del Pakistan.
Jordi Bosch ‘Barraca’, Carles Figueras, Pep Permañé i Patxi Goñi volen fer els dos cims del Chogolisa, travessant la seva cara oest, un recorregut fins aquest moment absolutament verge. A més, el seu cim principal (el cim sud-oest) encara continua sense cap ascensió per part d’alpinistes catalans i espanyols. Els catalans, ja es coneixen ve la zona i volen acabar la feina que van fer en dos expedicions anteriors, el 2006 i el 2014.
Una muntanya, el Chogolisa, absolutament magnètica, que atrapa mirades i que també està envoltada d’un misteri; el que envolta la nina que hi ha al seu cim nord est. ‘La Muñeca del Chogolisa: un misterio permanece en la cima’, que va titular en el seu llibre l’alpinista navarrès Gregorio Ariz.
Els nostres convidats, Patxi Goñi i Jordi Bosch ‘Barraca’ van compartir amb Ariz fa poques setmanes la seva experiència al Chogolisa. Avui ens n’han parlat.
En aquest programa, el número 77, també us hem portat de ruta amb en Josep Maria Bonachí pels Massís dels Ports, per la zona de Paüls. Òscar Cadiach ens ha relatat la seva estada a l’Òscar Cadiach a Turquia, a Erzurum, on ha anat a practicar escalada en gel en un conegut festival d’aquesta regió de l’Anatòlia Oriental.
També ens ha explicat l’ascensió amb Alberto Zerain i Jonatan Garcia, entre d’altres, al pic del Mig de la Tallada (2.774 m) pel Corredor de la ‘ INSERSO’. Amb una dificultat moderada, excepte als en els primers 100 m, que són els que afegeixen dificultat a la via.
Un corredor -com ha recordat Cadiach- obert pel tarragoní Àlex Ossó, amb Cinto Romero i Jordi Baseda (10-05-1992). Una via amb accés des de la boca sud del túnel de Viella. Dificultat: D+ (màx. 80º), 550 m.