Alguna cosa canvia dins del cap al Baltoro

Diuen que alguna cosa canvia dins del cap quan es deixa enrere la glacera Godwin-Austen, per creuar la ‘porta’ natural de Concòrdia. Tot el que ara és majestuós, incloses les vistes de 4 del 5 vuitmils del Pakistan, s’anirà diluint en la ment a mida que fem el camí de retorn pel Baltoro.

IMG_2728

Deia l’amic Patxi Goñi que el Baltoro ‘et pren les mides’ i arriba un moment en que formes part d’ell, de la seva immensitat.

P9370408
Caminant, pas a pas, seguint la petjada dels que l’han creuat centenars de vegades. Els rostres marcats de somriures amables dels portejadors. I la seva feina imprescindible sense la qual nosaltres no tindríem absolutament res a fer a les grans muntanyes que els han vist néixer.

P9370363
Doblegats per les seves càrregues, el coneixen pam a pam i avancen ferms per la glacera, mentre es dilueixen les siluetes esveltes del Broad Peak, del K2, del Gasherbrum IV. Anirem deixant-los enrere, en el record, com ho farem més endavant amb el Pico Paju, o les Torre de Trango. Al final seran això, records. Uns records, però, que ens han deixat una empremta inesborrable; alguna cosa ha canviat en nosaltres; ja no som els mateixos! Així és el Karakorum; així és el Baltoro; així és la seva gent! Els tindrem en el record fins que el seu poderós magnetisme ens torni a atraure, implacable, inexorable!

Facebooktwitter

L’expedició de Cadiach trepitja novament aquest dilluns el Baltoro

L’alpinista Òscar Cadiach torna del Broad Peak amb la motxilla plena de felicitacions i nous projectes.
El tarragoní és molt conegut la Karakorum i en les tres últimes jornades no para de rebre felicitacions per haver completat els 14 vuitmils principals sense oxigen, coronat el Broad Peak (8.047 m) el dijous passat.

oscar cadiach broad 2 2016 503
És el que s’endurà aquest dilluns, quan engeguen el camí de retorn per la glacera del Baltoro. En unes tres jornades, deixaran enrere el Karakorum per retornar a la civilització d’Askole, primer i Skardú, després. Aquest diumenge, l’expedició ha desmantellat tot el camp base del Broad, a 4.900 metres, amb l’arribada dels portejadors. Aquest retorn pel Baltoro és diferent als 15 anteriors. Assegura que aquesta vegada gaudirà més del camí, conscient d’haver completat un gran repte.

Abans d'arribar a Concòrdia
Abans d’arribar a Concòrdia

I es que Cadiach ja està a la llista dels 20 alpinistes que en tot el món han completat la gesta dels 14 vuitmils principals sense oxigen addicional, que encapçala el gran Reinhold Messner.
L’alpinista tarragoní ha recuperat les energies esmerçades en una ascensió molt difícil i encara recorda les 24 hores sense líquid que van passar als camps d’altura.
Conquerir el seu 14 vuitmil sense oxigen addicional no ha estat ni de bon tros una empresa fàcil. Això no treu, però, que el tarragoní ja pensi en nous projectes.

Sortida del camp de Paiyu (3.390 m)
Sortida del camp de Paiyu (3.390 m)

Cadiach sempre ha mostrat el seu interès per obrir rutes noves a les grans muntanyes. Qui sap, potser el seu proper repte sigui el que ja va anunciar quan va presentar el projecte del 14×8000 i que consistia en el +1 de la fita.
Ni més ni menys que la Gran travessa de la Via Làctia; enllaçar el Gyachung Kang (7.952m) que és el set mil més alt del món amb el Cho Oyu (8.201m). Pujar aquest cim de l’Himàlaia, situat a prop de l’Everest, al Tibet, i fer un recorregut crestejant uns 7 quilòmetres fins a coronar el vuit mil, situat en un altre país, al Nepal. Això és només una hipòtesi. Ara caldrà esperar a la seva tornada per saber-ho del cert.

Facebooktwitter

Òscar Cadiach dedica el cim del Broad Peak a Alberto Zerain

Òscar Cadiach li dedica el cim del Broad Peak a l’alpinista Alberto Zerain, desaparegut en un allau al Nanga Parbat aquest estiu. Relata l’ascens al Broad com a molt dur: ‘vàrem estar 24 hores sense liquid, i amb fort vent i fred’

ALBERTO ZERAIN ÒSCAR CADIACH

Cadiach ha trucat al Pont de Mahoma, de Tarragona Ràdio, 24 hores després de convertir-se en el primer català en completar els 14 cims principals de la terra sense oxigen addicional. El tarragoní diu que al cim va pensar amb l’amic basc, Alberto Zerain: ‘sense ell és molt dur poder continuar fent aquestes muntanyes’. També li dedica ‘a la família i a tots aquells que li han fet costat en els últims anys’.

Ahir va ser un dels dies feliços de la meva vida, però també un dia molt patidor’, ha dit l’alpinista. Ha afegit que es va ‘proposar sí o sí fer el cim’ i les condicions van ser molt dures ‘necessitava aigua i no vaig poder obtenir-ne’. Van estar 24 hores sense líquid. Això el va alentir molt, sobretot en la baixada, en no poder fondre neu.

Cadiach ha recordat que el Broad Peak té la peculiaritat de que ‘has d’estar 10 hores per sobre de la zona de la mort, i abans d’arribar al cim has de recórrer una llarga travessia fins a l’aresta final i el sostre de la muntanya, conegut com la ‘canya de bambú’. Assegura que van patir molt de fred durant tot l’ascens nocturn, el vent va ser una constant, i reconeix que si hagués trucat al Pont de Mahoma en arribar al Coll de la muntanya, a 7.900 -tal i com s’havia compromès a fer- probablement no hauria seguit fins al cim de la muntanya.

Cadiach ha trucat des del camp 1, a 5.600 m. Diu que ja s’ha pogut hidratar i que es troba en millors condicions per seguir fins al base, a 4.900 m. L’alpinista ha decidit fer una excepció i trencar el seu costum de no comunicar fins arribar als peus de la muntanya. Unes hores després de la trucada, ja ha arribat a la seguretat del camp base. 

IMG_8562

Hem passat una nit plàcida al camp 3’, tot i que ha dit que ha fet molt de vent. També ens ha relatat que han tingut molta sort, ja que avui divendres ja ha canviat radicalment el temps al karakorum.

Facebooktwitter

Cadiach: ‘Atenció Tarragona Ràdio. Tarragona Ràdio, us estimo; hem fet el cim!’

Ha estat a les 8 i 41 minuts d’aquest dijous, 27 de juliol, quan Òscar Cadiach ha trepitjat els 8.047 metres del cim del Broad Peak. L’alpinista ha trucat en directe al programa d’alpinisme de Tarragona Ràdio, el Pont de Mahoma. El tarragoní ha escrit una nova pàgina en la història de l’alpinisme i s’ha convertit en el primer català en completar els 14 vuitmils principals de la terra sense utilitzar oxigen artificial. Només hi ha 20 alpinistes a tot el món que hagin assolit aquesta fita. El primer va ser Reinhold Messner. 

P9370417

Han estat poques paraules: ‘Atenció Tarragona Ràdio. Tarragona Ràdio, us estimo; hem fet el cim! Sempre amunt, Catalunya sempre amunt!’. Cadiach ha assolit un cim que ha perseguit durant quatre temporades al Karakorum. L’ha coronat al costat dels millors alpinistes del Pakistan i Turquia, Mohammed Ali ‘Sadpara’ i Tunc Findik, respectivament, i del portejador d’altura baltí, Yosuf.

Ha estat una ascensió llarga i molt dura. Han trigat 14 hores entre els 7.200 metres del camp 3, d’on van sortir dimecres a quarts de sis de la tarda, i el cim.

Cadiach està baixant de la muntanya per descansar en algun camp d’altura inferior i recuperar forces per tornar al camp base. Amb el Broad, arrodoneix una de les millors carreres alpinístiques del país, amb 66 expedicions a l’Himàlaia i obertures mundials, com la ‘Free Tibet’ al Cho Oyu, el 1996, juntament amb l’alpinista austríac Sebastian Ruckesteiner.

Ja va escriure una pàgina de l’alpinisme com a primer català en assolir el cim de l’Everest, el 28 d’agost de 1985, amb el desaparegut Antoni Sors i Carles Vallès, en una expedició dirigida per Conrad Blanch. Una gesta que el va convertir en el primer occidental en superar el mític segon esglaó del sostre del món, sense oxigen artificial i en lliure, per la cara nord. Conrad Blanch, cap d’aquella expedició, ha estat un dels alpinistes que ha passat per l’especial d’onze hores del Pont de Mahoma. 

Un altre dels referents del món de l’alpinista, Jordi Pons, que juntament amb Emili Civis i Josep Manel Anglada van aconseguir a l’Annarpurna Est el primer vuitmil estatal i català, l’any 1074, també ha lloat la trajectòria de Cadiach. Pel programa han passat el basc Patxi Goñi i Jordi Bosch ‘Barraca’, que tot just tornen del Chogolisa; Edu Sallent o Josep Añols, responsable de l’empresa de localització via GPS, racetracke, que ha permès seguir Cadiach fins el cim del Broad, de 8.047m.

El Broad té tres puntes, la Nord (7.600 m) on Cadiach va arribar en solitari al cim l’any 1990, obrint una nova ruta. L’any següent va començar a explorar la vessant xinesa, escalant el ‘Tarraco Kangri’ (6.200 m). I l’any dels jocs a Barcelona, el 1992, va obrir la nova ruta ‘Fem Tarragona’ pel Broad Central (8.011 m). Va ser la primera ascensió mundial per la vessant xinesa, amb Lluis Ràfols, Jordi Magriñá, Joan Gelabert, Alberto Soncini, Jesús Elena i el mític Kurt Diemberger. De fet, ara Cadiach és un dels pocs alpinistes que han coronat les tres puntes d’aquesta muntanya del Pakistan. Jordi Magriñá ha possat en valor l’estil alpí pur del tarragoní, per haver aconseguit els 14 vuitmils sense utilitzar oxigen addicional. 

Tarragona Ràdio ha portat en les darreres quatre temporades la comunicació de les expedicions de Cadiach, a través del programa El Pont de Mahoma. L’especial del cim del Broad ha estat el número 90 i ha comptat amb onze hores de directe. 

El primer vuitmil de la llista dels 14 de Cadiach va ser el Nanga Parbat, el 1984. Van escollir la ruta Shell (Hans Shell) amb Jordi Magriñá, Narcís Serrat, Pere Benaiges i el metge Jordi Homs. El Nanga va ser una escalada alpina; van estar set dies per pujar i baixar. Van escalar la paret del Rupal, la més llarga del món, i van creuar al ‘Mazeno’ fent també un bivac.

El febrer de 2012 va ser quan Cadiach es va proposar acabar els vuitmils pendents, i es va fixar tres anys per completar el repte. Va ser una temporada daurada per Cadiach. En un any natural va completar el seu ‘hat-trick’ alpinístic, coronant l’Annapurna i el Dhaulagiri, el 6 i el 25 de maig respectivament, i el K2, el 31 de juliol. L’any següent, hi afegiria el Kanchenjunga, el 20 de maig, i el Gasherbrum, el 29 de juliol. Els tres anys següents van estar protagonitzats pels consecutius intents infructuosos al Broad Peak.

Dos dels 14 vuitmils els ha pujat dues vegades, l’Everest -el segon que va culminar, i el Cho Oyu, que va ser el quart. En tots ells ha tingut bons i mals moments. El que li va costar més de superar va ser el K-2; la segona muntanya més alta dels 14, a causa del mal record per la pèrdua de l’amic Manel de la Matta, després del descens per la Magic Line, el 2004, al coll Negrotto, a 6.300 metres, per una peritonitis. No va ser fins 7 anys després que Cadiach va poder vèncer el nus emocional i fer les paus amb la muntanya que li va prendre l’amic.

Posant el retrovisor, un jove Òscar Cadiach va llegir en una platja de Tarragona un còmic sobre George Mallory que li canviaria la vida i el portaria cap a les grans muntanyes.

33 anys després de trepitjar el seu primer vuitmil principal, Cadiach tornarà a la seva Tarragona amb el repte completat i de ben segur, amb nous projectes en ment, o escrit en tovalló de paper, pel camí del Baltoro.

1.- Nanga Parbat – 7 d’agost de 1984

2.- Everest – 28 d’agost de 1985 i 17 de maig de 1993

3.- Shisha Pangma – 4 d’octubre de 1993

4.- Cho Oyu – 28 de setembre de 1996 i 4 de maig de 1997

5.- Makalu – 19 de maig de 1998

6.- Gasherbrum II – 7 de juliol de 1999

7.- Lhotse – 23 de maig de 2001

8.- Manaslu – 4 d’octubre de 2011

9.- Annapurna – 6 de maig de 2012

10.- Dhalaugiri – 25 de maig de 2012

11.- K2 – 31 de juliol de 2012

12.- Kangchenjunga – 20 de maig de 2013

13.- Gasherbrum I – 29 de juliol de 2013

14.- Broad Peak Principal – 27 de juliol 2017  

Facebooktwitter

Hores decisives per l’intent d’Òscar Cadiach al Broad Peak

Hores decisives per l’intent d’Òscar Cadiach al Broad Peak; la muntanya que el pot convertir en el primer català en completar els 14 vuitmils de la terra sense ajuda d’oxigen artificial.

P9370417

L’alpinista tarragoní ha trucat al Pont de Mahoma de Tarragona Ràdio, a les 10,30h d’aquest dimecres ( tres hores més al Pakistan) un cop ha arribat al camp 3 de la muntanya, a 7.200 metres.

Diu Cadiach que pensa fer les coses bé, ‘sense precipitacions i recorda ‘que la muntanya és la que mana’ i té l’última paraula. 

La intenció de l’alpinista passa per descansar unes hores al camp 3 i seguir després fins el coll del Broad, a uns 7.900 metres. Si tot va bé, podrien sortir aquesta mateixa tarda. Una segona opció passa per sortir ja de nit.

Cadiach fa cordada amb Mohammed Ali ‘Sadpara’, el turc Tunc Findik i un portejador baltí d’alçada, el Yosuf. A l’ascensió s’hi han sumat dos alpinistes americans; un polonès i una xinesa, amb els respectius sherpas i portejadors d’altura. Assegura que estan molt animats i que han arribat en molt bones condicions.

oscar cadiach broad 2 2016 622

Cadiach ha dit que si el temps es manté estable, tenen un 50% de possibilitats d’arribar al coll del Broad, des d’on ha dit que trucarà al Pont de Mahoma. Calcula que des d’aquest punt encara tindran unes 6 hores fins el cim, contant el descens novament fins al coll. És la part més complexa de la muntanya, i no saben si s’hi trobaran molt acumulació de neu, ni com estan les cordes fixes.

IMG_3107

Tarragona Ràdio té preparat un programa especial del Pont de Mahoma, que s’activarà en directe en el moment que l’alpinista ens truqui des del coll del Broad Peak.

S’anirà perfilant en les properes hores, però és molt probable que sigui la propera nit o matinada. Comptarem amb la plana major de l’alpinisme català i basc. A les xarxes socials, utilitzarem l’etiqueta #cadiachsempreamunt.

Facebooktwitter

Vents de 50 km/h i una nevada mantenen Cadiach al camp 2 del Broad a l’espera d’un canvi

Una nevada persistent i vents de 50 km/hora mantenen Òscar Cadiach al camp 2 del Broad Peak, a l’espera d’un canvi del monsó per a poder seguir cap al camp 3 de la muntanya.

oscar cadiach broad 2 2016 462

L’alpinista tarragoní no ha pogut pujar fins als 7.200 metres del Broad la passada nit, degut a una nevada persistent, que els ha sorprès als 6.300 metres del segon camp d’altura, on han fet nit.

En una trucada al Pont de Mahoma, l’alpinista ha dit que el monsó els està fent la guitza, com en els últims anys, i les finestres de bon temps no s’acaben de concretar a la pràctica, o duren pocs dies.

Diu que malgrat tot estan animats per a poder seguir l’ascens fins el proper camp d’altura, al llarg de la propera nit de dimecres.

oscar cadiach broad 2016 150

Això dependrà novament d’un canvi de temps, amb el descens de les fortes ratxes de vent, que aquesta nit han estat de 40 i 50 km per hora. També de que minvi la nevada, que ha precipitat durant tota la passada nit a la muntanya.

Cadiach fa cordada amb Mohammed Ali ‘Sadpara’, el turc Tunc Findik i un portejador baltí d’alçada. Al camp 2 del Broad, s’han reunit amb altres alpinistes xinesos i americans, que també intenten aquesta muntanya del Pakistan.

El Broad Peak és la muntanya que separa a Cadiach de convertir-se en el primer català en completar els 14 principals vuitmils principals de la terra sense utilitzar oxigen artificial. 

L’alpinista, s’ha alegrat de saber a través de la trucada que els amics, Patxi Goñi i Jordi Bosch ‘Barraca’, estan sans i estalvis i de tornada a casa -han arribat avui a l’aeroport del Prat- després d’estar també aquest estiu al Karakorum, al Chogolisa, en una expedició integrada pels catalans Carles Figueras, Pep Permañé i el basc, Iñaki Garijo. 

Facebooktwitter

Cadiach sortirà aquesta nit cap al camp 3 del Broad

Òscar Cadiach podria fer dimecres un nou intent al Broad Peak. L’alpinista tarragoní ha arribat aquest dilluns al camp 2 d’aquesta muntanya del Pakistan, a 6.200 metres.

schema02_cesta

En una trucada al Pont de Mahoma, ha dit que estan molt animats i que esperen una nova previsió meteorològica, -que per demà dimarts en principi és favorable- per seguir aquesta nit fins els 7.200 metres del camp 3.

Ja de cara a dimecres, si tot va bé i no hi ha fortes ratxes de vent, podrien intentar el cim del Broad, de 8.047 metres.

Aquesta passada nit de dilluns, l’alpinista tarragoní ha sortit dels 4.900 metres del camp base. En 9 hores s’han situat al camp 2. Diu que han pujat molt bé, tot i que ha patit una relliscada en sortir del base, i s’ha colpejat un colze Això, però, no li ha impedit tirar cap amunt. 

IMG_2985

Cadiach fa cordada amb Mohammed Ali ‘Sadpara’, el turc Tunc Findik i Yosuf, un portejador baltí d’alçada. Al grup s’hi han sumat dues expedicions d’americans i xinesos.

L’alpinista intentarà l’assalt als 8.047 metres del cim que el pot convertir en el primer català en completar els 14 vuitmils principals de la terra sense utilitzar oxigen artificial.

IMG_3093

L’equip de Cadiach ja va arribar dissabte passat, 15 de juliol, al camp II, però van haver de retirar-se pel mal temps. Aquest dissabte ja s’ha complert un mes exacte des de que van arribar al camp base d’aquesta muntanya del Karakorum.

Facebooktwitter

Òscar Cadiach fa un nou intent al Broad Peak

Òscar Cadiach fa un nou intent al Broad Peak. Aquesta passada nit, l’alpinista tarragoní ha sortit dels 4.900 metres del camp base, per enllaçar directament fins els 6.300 del camp 2 d’aquesta muntanya del Pakistan.


Ha estat cap a la una de la matinada (tres hores més al Karakorum) quan han iniciat l’ascens del Broad.
Feia una setmana que havien deixat enrere els camps d’altura degut al fort vent, que també ha estat present els últims dies degut a l’arribada del monsó.
Vent a la part alta i pluja al camp base, aquesta ha estat la constant dels darrers dies, fins que ha entrat el que sembla una bona finestra de bon temps, amb vents més moderats.
L’alpinista aprofitarà la situació per intentar novament l’assalt als 8.047 metres del cim que el pot convertir en el primer català en completar els 14 vuitmils principals de la terra sense utilitzar oxigen artificial.

oscar cadiach broad 2 2016 606
Si tot va bé, al llarg del matí trepitjaran el camp 2. La següent etapa, la propera nit de dimarts, els portarà fins al 7.200 metres del camp 3, ja serà dimecres quan pujaran fins al coll, a 7.900, per seguir fins el cim. En una trucada al Pont de Mahoma de Tarragona Ràdio, Cadiach relatava el mal temps que han tingut els darrers dies i les previsions per aquesta setmana.

Cadiach fa cordada amb Mohammed Ali ‘Sadpara’, el turc Tunc Findik i un portejador baltí d’alçada, Yosuf. Al grup s’hi han sumat dues expedicions d’americans i xinesos. L’equip de Cadiach ja va arribar dissabte passat, 15 de juliol, al camp II (6.300 m) per van haver de retirar-se pel mal temps. I aquest dissabte ja s’ha complert un mes exacte des de que van arribar al camp base.

Facebooktwitter

Cadiach espera una treva del monsó per fer un nou intent al Broad Peak

L’alpinista Òscar Cadiach espera una treva en el temps per fer un nou intent al Broad Peak, immers ja en plena època monsònica al Karakorum

oscar cadiach broad 2 2016 622

El vent del monsó ja ha entrat al Karakorum i ha marcat el compàs de l’expedició al camp base, amb quatre jornades de pluja i neu. En una trucada al Pont de Mahoma de Tarragona Ràdio, el tarragoní es mostra confiat en poder fer l’atac abans de finalitzar el mes de juliol; esperant una nova finestra de bon temps que algunes previsions situen a partir del diumenge, 23 de juliol.

Caldrà esperar fins llavors per saber si les condicions en aquesta muntanya del Pakistan són les més òptimes. L’alpinista està en compàs d’espera al camp base (4.900 m) des de dissabte passat, quan les fortes ratxes de vent els van obligar a baixar dels 6.300 m del camp 2 del Broad. La bona noticia és que la muntanya es manté en bones condicions a partir del coll, a 7.900 metres, i ofereix garanties per un atac òptim, segons ha explicat Cadiach.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Al peu de la muntanya estan amb Cadiach el pakistanès Mohammed Ali ‘Sadpara’, el turc Tunc Findik, un portejador baltí d’altura i un cuiner. L’equip internacional format pels tres alpinistes de la cordada internacional de Summit Travel; el suís, Toni Spirig i els austríacs, Michael Hrobath i Heinz Hödl, ja van engegar fa uns dies el camí de retorn pel Baltoro, en expirar-los el permís al camp base. Aquest dijous, ja han arribat a Skardú. 

oscar cadiach broad 2 2016 503

Queda una expedició formada per dos americans i altres alpinistes internacionals amb els que Cadiach establirà sinergies per un nou atac a la muntanya.

El tarragoní aspira a convertir-se aquest estiu en el primer català en completar els 14 vuitmils principals del món sense l’ajuda d’oxigen artificial, assolint els 8.047 metres del Broad Peak. 

Al camp base del Broad Paak, ja van quedant menys i entre ells, els imprescindibles; aquests autèntics cracks del karakorum; el pakistanès Mohammed Ali ‘Sadpara’, el HAP Yosuf i l’Assad, l’oficial d’enllaç. El darrer està avui a Skardú, després d’acompanyar fins allà el suís, Toni Spirig i els austríacs, Michael Hrobath i Heinz Hödl. Ja han creuat la glacera del Baltoro. Ell torna altra cop al camp base.

Facebooktwitter

Cadiach torna al base a causa del fort vent, tot i haver arribat al camp 2

Òscar Cadiach ha arribat aquest dissabte als 6.200 m. del camp 2 del Broad Peak. L’alpinista ESTÀ PENDENT DEL TEMPS per llançar un nou atac a la muntanya del Pakistan; el vuitmil que li manca per completar la llista de les 14 coronats sense utilitzar oxigen addicional.

cadiach nevada

Han sortit del camp base (4.900 m) a les dues de la passada  matinada -hora nostra, 3 hores més al Pakistan- i han arribat a les 9h del matí als 6.200 m del camp 2. A diferència d’ara fa una setmana, s’ha notat que tant l’Òscar com la resta de l’equip de la cordada estan forts i molt ben aclimatats.

De fet, mirat amb perspectiva i amb tot el que ens ha anat explicat l’alpinista en la darrera setmana, podem afirmar que el de dilluns passat més que un intent de cim, va ser una segona punta d’aclimatació; malgrat que si haguessin estan menys fatigats, ho haurien intentat. Recordem que van estar dues jornades als 7.200 metres del camp 3 i amb mal temps, el que sempre passa factura.

En aqueta ràpida cordada d’avui, han acompanyen a Cadiach el pakistanès Mohammed Ali ‘Sadpara’, el turc, Tunc Findik i el HAP d’altura Youssef. Els tres alpinistes de la cordada internacional de Summit Travel; el suís, Toni Spirig i els austríacs, Michael Hrobath i Heinz Hödl, han fet marxa enrere en el decurs de l’ascens degut al fred intens i al fort vent que ha bufat de nit.

Així ho ha explicat Òscar Cadiach en una trucada al Pont de Mahoma de Tarragona Ràdio des del camp 2. Poc després, han baixat a la seguretat del camp 1 (5.600 m) per continuar fins al camp base, on descansaran. Al llarg de la jornada decidiran si fan un nou ascens . Ha fet ‘molt de vent i un fred intents durant l’ascens nocturn’, ha dit Cadiach.

Camp 1 del Broad Peak
Camp 1 del Broad Peak

És la muntanya que li manca a Cadiach per completar la llista dels 14 principals de la terra sense utilitzar oxigen artificial. El temps els acompanya. De fet, la finestra de bon temps està oberta fins dilluns dia 17 de juliol –segons algunes previsions- tot i que un cop més, la realitat a la muntanya ha estat diferent, i aquesta té els seus propis plans meteorològics.

oscar cadiach broad 2 2016 462

Saben, això sí, que el Coll (7.900 M) està practicable, i això ja és molt, com s’ha demostrat amb els respectius cims dels austríacs de Rupert Arnold Hauer, dilluns passat, i de la francesa Sophie Lavaud, el dijous d’aquesta mateixa setmana.

En funció del que decideixin aquesta nit

Des de Tarragona Ràdio mantenim la previsió de fer un especial del programa d’alpinisme del Pont de Mahoma, el dilluns 17 de juliol, des de primera hora del matí. Reunirem a la plana major de l’alpinisme basc i català, amb alguna sorpresa a nivell internacional.

També estarem molt pendents de què fan ’els 5 del Chogolisa’; els gironins Jordi Bosch ‘Barraca’ (Banyoles), Carles Figueras (Santa Coloma de Farners) i Pep Permañé (Sant Hilari Sacalm) i els bascos, Patxi Goñi (Lumbier, Navarra) i Iñaki Garijo (Mugiro).

L’atzar ha volgut que hagin sortit la mateixa nit que l’Òscar Cadiach. Recordem que fa dos anys Bosch, Figueras i Goñi van fer cordada amb l’alpinista tarragoní precisament en el seu intent al Broad Peak. La passada nit han sortit cap al camp 2. Volen fer els dos cims del Chogolisa travessant la cara oest; un recorregut fins aquest moment absolutament verge. A més, el seu cim principal (el cim sud-oest) encara continua sense cap ascensió per part d’alpinistes catalans i espanyols.

Trobaran la nina ‘geisha’ que fa 32 (1958) va deixar al cim del Chogolisa la primera expedició que va coronar la muntanya?

 

Facebooktwitter