El Pont de Mahoma va engegar la cordada radiofònica ara fa quatre temporades i pels seus micròfons han passat les primeres espases del món de l’alpinisme de Catalunya, l’Estat i noms que són referents a nivell internacionals, com Kurt Diemberger o Denis Urubko, entre d’altres.
En els quatre anys en antena, s’han reflectit expedicions en zones inhòspites, dures, que mai abans havia trepitjat l’home. Ens ho han relatat les veus de la plana major de l’alpinisme; des dels pioners, com Josep Maria Anglada o Jordi Pons, a les noves fornades.
De tots aquests 100 programes en destaca especialment un que va durar 9 hores en directe a l’Emissora Municipal de Tarragona. Va ser el passat 27 de juliol de 2017, quan Òscar Cadiach trucava des del cim del Broad Peak (8.047 m.); muntanya en la que completava els seus 14 vuitmils principal sense oxigen addicional.
Aquest dijous hem rememorat aquell moment tant emotiu, i també com el recorda avui Cadiach.
Un programa, el número 100, pel qual aquest dijous han passat dos alpinistes en nom de tots els entrevistats en el decurs dels últims anys. Han estat el basc Patxi Goñi i el català Jordi Pons.
Ells i molts altres han estat font d’inspiració i motor d’embranzida per seguir en antena aquests anys. Pons, que juntament amb Emili Civis i Josep Manel Anglada van coronar l’Annapurna Est l’any 1974, esdevenint el primer vuitmil que s’assolia a nivell de Catalunya i al conjunt de l’Estat. En la seva intervenció, ha posat en valor l’existència d’un programa radiofònic dedicat exclusivament a l’alpinisme i al muntanyisme, ha dit que ‘té molt de mèrit i és molt necessari’.
Un programa conduit pel periodista Josep Suñé, amb una cordada radiofònica formada per Josep Maria Bonachí, Ricard Fernández, Jordi Mena, Òscar Cadiach i Sebastià Poy.
El número 100 l’hem dedicat a un dels alpinistes que ha passat pels estudis de Tarragona Ràdio, el basc Alberto Zerain, que perdia la vida l’estiu passat al Nanga Parbat. També a Jordi Frisach, amic de la cordada que moria ara fa uns anys, i Lluís Simó, vicepresident de la FEEC, que també moria recentment a l’edat de 55 anys.
Cadiach, que fa pocs dies va tornar de l’Aconcagua, ha recordat també amb emoció a l’alpinista Juanjo Garra, que ens deixava al Dhaulagiri el 2013. Això, després que la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) li hagi concedit aquesta mateixa setmana el premi que porta el nom del lleidatà. Reconeixement de la FEEC que Cadiach comparteix amb l’altra vuitmilista català que també va completar l’any passat els 14 vuitmils, Ferran Latorre.
El 2017 ha estat un molt bon any per l’alpinisme català, com ho hem reflectit a les ones del Pont de Mahoma, i ho hem fet amb una estreta col·laboració amb tot el personal de l’Emissora Municipal de Tarragona, que s’ha sumat a una celebració on no hi ha faltat el pastís i el cava. Com diu l’Òscar, sempre amunt!