Ens interessen totes les veus, les dels personatges històrics que van canviar el curs de les coses, però també les dels ciutadans anònims que no surten als llibres i que van ser imprescindibles per a canviar el curs dels fets.

A Tarraco Viva podem gaudir de les seves paraules de primera mà, a través dels monòlegs que agrupen història i arts escèniques. A qui voleu conèixer aquest cap de setmana?

SERVÍLIA
AMATOR CAESARIS

Circ – VOLTA ST HERMENEGILD (Rambla Vella, 2)
Dissabte 29 de maig – 10h – 19h
Diumenge 30 de maig – 10h

Servília va ser una d’aquestes dones importants de finals de la República que van saber moure els fils de la política. Era escoltada pels senadors i les seves opinions eren tingudes molt en compte. Se la descriu com «el veritable amor de Cèsar», amb el qual va mantenir una relació durant més de vint anys, si bé no van arribar a casar-se mai. Era germana de Cató i mare de Marc Juni Brut, un dels conspiradors en l’assassinat de Cèsar.

Va participar activament en el complot del crim oferint casa seva per a les reunions clandestines que es van organitzar. Una vegada assassinat el dictador, va ser una persona clau en la presa de decisions i el desenvolupament dels esdeveniments posteriors. Mort Brut en la batalla de Filipos, Servília se’n va anar de Roma i va viure els seus últims anys sota la tutela del seu amic Àtic.

FVLVIA FLACCA BAMBALIA
MULIER VIRILIS

Circ – VOLTA ST HERMENEGILD (Rambla Vella, 2)
Dissabte 29 de maig – 11h – 18h
Diumenge 30 de maig – 11h


Fúlvia, dona forta i carismàtica, afí a la ideologia dels populars i de naixement noble, descendia dels Semproni Grac, la gens Licínia i la gens Clàudia, i va heretar una gran fortuna a la mort de la seva mare. Va ser esposa de Clodi, Curió i Marc Antoni i sogra de l’emperador August. Considerada pels seus detractors una mulier virilis, Plutarc ens la descriu com una dona sense interès per les labors de filadora o de la llar ni per un marit sense ambicions en la vida pública. Ciceró la considerava maleïda i cruel. Per contra, testimonis com el de Nepot la presenten com una autèntica matrona romana defensora dels interessos del seu marit, a qui va ser lleial. Els autors moderns la consideren una gran estratega, capaç d’organitzar i reclutar tropes.


COMPRAR ENTRADES

MARC TUL·LI A CASA DELS CICERÓ
PETIT SIMPOSI ON ES PARLA DE COSES QUE LA HISTÒRIA NO POT RECOLLIR

Muralles – MINERVA (Entrada/Sortida Passeig Torroja) Ç
Dissabte 29 de maig – 11h -18h
Diumenge 30 de maig – 11h


Que la paraula va més enllà de la pedra freda ho sabeu tots. Simònides de Ceos ens va fer palès que cap monument conservarà la memòria dels homes entre els homes com la seva veu: «Foraster, si vas a Lacedemònia, digues que hem mort aquí, lluny, defensant les seves lleis i la seva llibertat». Cap escultura mantindrà tan clara la memòria dels que defensen la llibertat com les seves paraules.

Ciceró, ho sabeu, va ser assassinat per un brètol gegant, però la seva memòria perdurarà, me n’he assegurat. Esteu convidats a un simposi de demà, ara, a una feràlia festiva, quinze anys després de la seva mort i de tantes morts. Tinc tots els seus fills, tots els seus actes. I en part són fills meus també. Jo, Marc Tul·li Tiró, company d’infantesa, de joventut i de maduresa, vull presentar-vos la seva vida.

ASPÀSIA DE MILET
MESTRA D’ORATÒRIA

Centre Cultural El Seminari (Carrer de Sant Pau, 2)
Dissabte 29 de maig – 11h


Aspàsia camina sola i recorda… Han passat moltes coses a la seva vida, moltes més de les que es va imaginar que viuria com a dona quan, amb vint anys, va trepitjar Atenes per primera vegada. Tots sabem que la història depèn de qui l’expliqui; per això, vol ser ella qui parli, qui ens expliqui la seva vida, acostumada a llegir i escoltar el que els altres han dit d’ella.

Per això, torna al dia en el qual, acusada d’alcavota i proxeneta, va al judici, conscient que en bona mesura és un pretext per a atacar el qui en aquell moment era el seu marit, Pèricles, un dels polítics i oradors atenesos més destacats de l’edat d’or grega. Però també sap que del resultat del judici depèn no solament la seva reputació com a mestra en oratòria, sinó també la seva influència en la vida intel·lectual i política d’Atenes. Li va perdonar Atenes el seu mèrit? Van respectar els homes la seva vàlua? Va poder seguir amb els seus ensenyaments?

MARCUS JUNIUS BRUTUS
LES TREMOLORS DE LA REPÚBLICA. HO PORTAVA A LA SANG

Muralles – MINERVA (Entrada/Sortida Passeig Torroja)
Dissabte 29 de maig – 12h – 19h
Diumenge 30 de maig – 12h


Ja fa temps que els ideals republicans no són el que haurien d’haver estat, i l’aristocràcia pren consciència que el seu poder pot minvar o arribar a desaparèixer. D’ençà de la victòria sobre Anníbal, la República tremola i les coalicions internes de famílies malavingudes no són altra cosa que un pacte entre llops. L’aristocràcia ha sobreviscut a les reformes dels Gracs i a d’altres que podrien haver amenaçat el seu poder i domini sobre Roma.

La ciutat ha patit guerres internes i la sang dels carrers potser l’aturarà Gai Juli Cèsar; però com podia, Cèsar, afirmar ser descendent dels reis d’Alba Longa sense tornar a despertar la bèstia? Marc Juni Brut ho té tot: respectat, afavorit per Cèsar i descendent d’aquells que van eliminar el darrer rei de Roma. Ho porta a la sang. S’acosten els idus.


TIBERIUS
UN COMERCIANT PEL MARE NOSTRUM

Moll de la Costa, s/n
Dissabte 29 i diumenge 30 de maig – 12h


El comerciant de Tàrraco Tiberius Claudius Amiantus ens explicarà de primera mà com era el comerç del vi en època romana i quines característiques i perills tenia la navegació pel Mare Nostrum. Que Neptú i les nereides ens siguin favorables!

MARIVS ET FILIPPOS
IMPERIVM ET LIBERTAS

Circ – VOLTA ST HERMENEGILD (Rambla Vella, 2)
Dissabte 29 de maig – 12h – 17h
Diumenge 30 de maig – 12h


Màrius i Filipos es troben en una taberna de Roma. És el dia que se celebra l’ovació a Cèsar i falten poques setmanes per al seu assassinat. Màrius és un soldat de la legió Tretzena, que va acompanyar Cèsar en la conquesta de les Gàl·lies i les Guerres Civils. És un cec servidor del seu comandant i està entusiasmat amb la idea que el dictador porti les regnes de la República. D’altra banda, Filipos és un llibert afí a la figura de Pompeu i defensa el general mort en la batalla de Farsàlia, recordant els moments viscuts al seu costat. Tots dos entaulen una conversa acalorada i justifiquen les seves postures. Pot la dignitas destruir un home? Potser Màrius i Filipos tenen més punts en comú que no es pensaven i arribaran a una mateixa conclusió al final del seu diàleg.

FRONTINUS, CURATOR AQUARUM
EL GESTOR DE LES AIGÜES DE ROMA VISITA TÀRRACO

Antiga Audiència-Maqueta i Muralles (Punt de trobada: Escales Antiga Audiència)
Dissabte 29 de maig – 13h


Frontinus, curator aquarum de Roma, ens explica com gestionaven els romans el proveïment d’aigua de les ciutats i les grans obres d’enginyeria que van construir per a dur-ho a terme. Durant l’Imperi romà, el curator aquarum va ser el comissari responsable de la gestió i el manteniment del sistema d’abastament i la xarxa de distribució d’aigua a les ciutats romanes. A Roma, aquesta funció formava part de les tres grans curadories urbanes, juntament amb la d’obres públiques i la del clavegueram. El càrrec tenia una gran importància i responsabilitat. L’exercia un senador amb rang consular que era nomenat directament per l’emperador.

DÈCIM JUNI BRUT ALBÍ
LES PARAULES MÉS FAMOSES DEL PERSONATGE MENYS CONEGUT

Circ – VOLTA ST HERMENEGILD (Rambla Vella, 2)
Dissabte 29 de maig – 13h – 20h

Dècim Juni Brut Albí va ser una de les persones de més confiança de Juli Cèsar, en part gràcies a la seva participació com a legatus —una mena d’oficial general— a la Guerra de les Gàl·lies, on va rebre el comandament de la flota i va aconseguir grans victòries. Posteriorment, durant la Segona Guerra Civil va prendre partit pel seu general. També va estar al capdavant de la flota i encara es va fer valdre més davant Cèsar.

Dècim va continuar sent el seu home de confiança quan va convertir-se en dictador, però les converses amb el seu germà li provocaran un dilema. Haurà de decidir quin és el millor futur per a la República, i si el més important és mantenir el que es té o és possible un canvi.

TERÈNCIA, MÉS ENLLÀ DE CICERÓ
EL PODER I L’ESTRATÈGIA DE QUI VA ROMANDRE AL COSTAT DE CICERÓ

Centre Cultural El Seminari (Carrer de Sant Pau, 2)
Dissabte 29 de maig – 13h – 20h

Els escrits que ens han arribat a les mans sobre la història de Roma contenen una forta visió masculina. Especialment, el període de la República constitueix una «història d’homes», escrita a més per homes. Els noms femenins apareixen tan sols vinculats al del protagonista: l’home.

Tothom coneix el famós advocat i orador Marc Tul·li Ciceró, però qui hi ha darrere del seu ascens polític? Ens ho explica Terència, rica i noble de família plebea que va ser la seva primera esposa, en un matrimoni que va durar més de trenta anys, i que l’ajudarà notablement en la seva vida política com a benefactora i fervent activista de la seva causa. Terència s’alça per explicar-nos la vida al costat d’un dels homes més influents en la política del final de la República. Ella ens donarà resposta a les cartes oblidades.