Es tracta del segon jardí literari i poètic de Tarragona que complementa el que es va inaugurar el passat mes de març al Camp de Mart, que fusiona literatura i natura. Són 10 plafons amb il·lustracions que acompanyen els textos d’una tria d’autors clàssics, tan grecs com llatins, que van descriure la ciutat en temps de Tarraco i ara tornen al present amb els seus relats, a tocar de l’Amfiteatre romà.
La iniciativa és de la regidoria de Parc i Jardins, i la seva responsable, la consellera Elvira Vidal, assegura que no serà l’últim, ja en projecten més. L’objectiu és transformar espais oberts i que esdevinguin llocs de trobada de la ciutadania en contacte amb la cultura, la mediterrània i el patrimoni, a través de les veus dels autors clàssics.
Els plafons, distribuïts per quatre espais del parc de les Granotes, s’acompanyen d’un codi QR on es pot descarregar el text amb àudios en català i llatí. Estan situats de forma accessible per fer la ruta en cadira de rodes. N’hi ha sota mateix de la Via Augusta i fins a tocar les escales del Miracle, passant per l’accés a l’Amfiteatre o a tocar del vial Bryant.
L’alcalde i conseller de Turisme, Pau Ricomà, posa en valor la iniciativa en un espai que és cruïlla de camins d’escolars i famílies, però també turistes. Per Ricomà els textos escollits ens avalen com una ciutat important i ens la fan estimar encara més.
La iniciativa ha estat molt coral i ha comptat amb la col·laboració de l’Escola de Lletres, Òmnium Cultural, l’Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalanes (Apellc), entre d’altres, i les autores del col·lectiu Veu de Dones.
S’ha fet una tria d’autors, impossible encabir-los tots. Hi figuren Sili Itàlic, que parla d’un barri del port hospitalari amb els mariners que hi arriben; Publi Aneu Florus, que es va dedicar a l’ensenyament fundant una escola perquè deia que el clima era bo i la gent de Tarraco molt honesta.
D’altres autors són Marc Valeri Marcial, conegut pels seus epigrames, o Ruf Fest Aviè que parlen de la fauna i vegetació de l’entorn de la ciutat.
D’altres com Quint Septimi Florent, el Tertulià o Aureli Clement Prudenci, ens remeten a la Tarragona d’inicis del cristianisme.