Els Bombers de la Generalitat donen per estabilitzat el perímetre de l’incendi que crema una superfície de dues hectàrees de restes de poda a la planta de compostatge de Botarell (Baix Camp). Els Bombers mantenen set dotacions, quatre de les quals de comandament i tres vehicles d’aigua que treballen en el control del perímetre. També s’estan fent mesuraments de la qualitat de l’aire per la fumerada que provoca l’incendi. Els resultats de toxicitat són negatius, tant cap a Montbrió, on s’ha mesurat primer, com cap a Riudoms, on s’ha desplaçat la columna de fum. Sí que es perceben, però, males olors. Fa un any que aquesta planta de compostatge de Secomsa crema en combustió lenta per un incendi que es va iniciar en unes restes de jardineria.

La previsió dels Bombers és que el nou foc no “anirà a més” tot i que costa sufocar la combustió perquè l’aigua no travessa més enllà de “la crosta” que han generat aquestes restes agrícoles i només apaga l’exterior. La combustió lenta interna que manté l’incendi actiu fa que es produeixen algunes flamerades.

De fet, fa un any que un incendi crema “de forma interna i lenta” en aquesta planta de compostatge. Els Bombers van decidir “deixar-lo cremar” perquè extingir-lo es feia inviable, “per l’elevadíssim volum de sòlids” que cremen” i la quantitat “desproporcionada” d’aigua que caldria.

Aquesta nova pila de restes de poda que s’ha incendiat aquest dilluns de matinada ha provocat una important fumerada que durant el matí han mesurat des del Grup de Riscos Tecnològics (GRIT) dels Bombers amb mesuraments de la qualitat de l’aire.

Un any en combustió

El grup ecologista Gepec havia denunciat que s’hagi “normalitzat” l’incendi d’una planta amb “grans volums” de restes que no permeten “delimitar la zona d’autocombustió” de la matèria orgànica. Des de l’empresa Secomsa desmenteixen aquestes acusacions de mala gestió dels residus i han defensat que el compostatge que generen és “de bona qualitat”.

L’incendi es va generar el 14 d’abril de 2023 en unes piles de restes vegetals dipositades a l’exterior de la planta. Aquella mateixa tarda es va donar l’incendi per estabilitzar, però un episodi de fort vent de component nord-oest va fer que el foc saltés a altres piles amb restes de poda i a zones amb rebuig i compostatge.

L’endemà l’incendi ja afectava 28.500 metres cúbics de restes vegetals en una superfície aproximada d’una hectàrea i això va fer “inviable” la seva extinció. L’empresa ha estat rebent indicacions dels Bombers per mantenir la combustió controlada i s’han fet inspeccions a les piles de manera periòdica per comprovar que el procés seguia en les condicions previstes.