Els experts de la URV en canvi climàtic alerten que la reducció d’emissions no pot esperar més. Veus autoritzades com Manola Brunet o Enric Aguilar avisen que anem tard i que calen compromisos contundents per frenar les conseqüències fatals que comporta i comportarà l’escalfament global del planeta.
L’últim esborrany dels pactes de la Cimera del Clima que se celebra a Glasgow demana als governs que redissenyin les seves estratègies de reducció d’emissions entre 2022 i 2023. El text cita la fi dels combustibles fòssils però no concreta cap mesura. La majoria dels països afirmen que estan compromesos amb els objectius de l’Acord de París. Ara bé, malgrat això, diuen que necessiten més temps.
Precisament això, temps, és el que menys ens queda per intentar revertir l’abast i la incidència del canvi climàtic. N’hem parlat amb experts com Manola Brunet, directora del Centre en Canvi Climàtic C3 de la URV i presidenta de la Comissió de Climatologia de la Organització Meteorològica Mundial. Brunet té clar que ens trobem en un escenari pitjor que el que es diu a la COP26. Admet que anem tard però que si hi ha canvis importants en la reducció d’emissions encara s’estarà a temps de no superar els 2 graus d’escalfament global.
powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.
Els pols es desfan i puja el nivell del mar. Les evidències científiques són clares, també a nivell local. Que anem tard també ho pensa Enric Aguilar, professor del departament de Geografia i membre del Centre en Canvi Climàtic de la URV.
Aguilar recorda que actuar al voltant del metà és clau. Actualment, un 60% de les emissions són d’origen vinculat amb l’acció humana, com ara la ramaderia.