Els pastissers de la ciutat esperen recuperar un nivell de vendes de tortells de Reis ja força similar a la prepandèmia. La gran diferència amb la celebració de fa dos anys, a causa de la situació sanitària actual, serà la mida d’aquests dolços.
Aquest 2022 els gremis de pastissers de Catalunya estimen vendre al voltant d’un milió de tortells de Reis. Els artesans preveien una molt bona campanya nadalenca, però l’empitjorament de la pandèmia, amb l’arribada de la variant Òmicron i la sisena onada, ha rebaixat les previsions. Amb tot, però, creuen que el nivell de vendes serà bo. La limitació de grups bombolla de 10 persones i l’actual nivell de contagis reduirà els àpats familiars, pel que les comandes que ja s’estan rebent són de peces més petites. Un fet que es reprodueix per segon any consecutiu.
Des de fa temps, els pastissers artesans del territori es veuen amenaçats per supermercats i botigues no tradicionals en les dates més assenyalades de l’any. Josep Gonzàlez, president del Gremi d’Artesans Pastissers de les Comarques de Tarragona i propietari de la pastisseria Conde de la ciutat, recalca com és d’important apostar pels tortells artesanals i de proximitat.
El tortell farcit de massapà, el de tota la vida, tornarà a ser el protagonista el 5 i 6 de gener. No obstant això, els tortells de nata, crema o xocolata guanyen cada vegada més terreny. Davant aquesta varietat creixent, des del Gremi de Pastissers demanen fer els encàrrecs amb antelació. Diu Gonzàlez que per a les pastisseries artesanals és “una lluita dia a dia” i assenyala que, a diferència de les cadenes, es basen “en el producte de proximitat i en el servei”.