350 persones han participat a la sessió inaugural del Procés Participatiu del POUM, celebrada al Palau de Congressos. Amb el nom Dibuixem Tarragona. Inclusió, cohesió, sostenibilitat i altres reptes de futur s’han exposat els principals eixos del futur pla d’ordenació urbanística que comença a caminar.

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha inaugurat la jornada exposant que es vol cedir la veu a la ciutat per dibuixar entre tots la Tarragona dels propers 20 anys. Ricomà assenyala un gran repte, que tothom, i tot els barris sentin Tarragona seva. Tarragona és la ciutat més important del Camp de Tarragona i que tenim la responsabilitat vers el territori de construir un POUM fort, ha remarcat l’alcalde.

En la mateixa línia el conseller de Territori i Sostenibilitat, Xavier Puig, que considera que ha estat una jornada emocionant perquè culmina molta feina en l’àmbit polític, però sobretot tècnic. Ha començat marcant el full de ruta en el que es vol passar la veu política a la ciutat. Afegeix que no seran els representants polítics sinó els de les entitats econòmiques, socials i mediambientals, col·lectius de gent gran, feministes i també la canalla de la ciutat els que dibuixin la Tarragona dels propers 20-30 anys.

Jornada participació POUM. Foto Tjerk van der Meulen
Jornada participació POUM. Foto Tjerk van der Meulen
Jornada participació POUM. Foto Tjerk van der Meulen
Jornada participació POUM. Foto Tjerk van der Meulen
Jornada participació POUM. Foto Tjerk van der Meulen

L’arquitecte i catedràtic de la UPC, Josep Parcerissa, ha introduït elements com els que es fan servir per planificar les ciutats i quins són els grans reptes que han d’abordar les ciutats del segle XXI i específicament Tarragona. Diu que la ciutat de créixer pel riu.

A continuació, la sociòloga i doctora en urbanisme, membre del Col·lectiu Punt 6 i experta en urbanisme feminista, Blanca Valdívia, ha posat èmfasi en el disseny feminista de les ciutats. El punt de partida del nou POUM ha de ser la vida quotidiana a l’hora de dissenyar els espais, ha remarcat.

El tercer ponent ha estat l’arquitecte tarragoní, màster en urbanisme per la Universitat Politècnica de Catalunya, Arnau Tiñena, que ha centrat la seva ponència en els creixements urbans, les ciutats compactes i la forma urbana. Hem d’aspirar al fet que la natura estructuri la ciutat, s’ha de ser imaginatiu, ha emfatitzat.

L’arqueòloga i responsable del Pla Barcino, Carme Miró, ha parlat de la seva experiència i ha donat recomanacions per posar en valor el patrimoni cultural de les ciutats com que la ciutat és un document viu en transformació constant. No podem oblidar la Tarragona del passat, però el passat no ens ha d’hipotecar ni el present ni el futur.

Finalment, el geògraf tarragoní Rafel López Monné ha apuntat les claus per a una mobilitat sostenible i el seu encaix en el paisatge. La ciutat ha d’estar pensada per a les persones. S’ha de poder anar a peu i treure espai als cotxes perquè aquest és el POUM de l’adaptació, perquè el futur serà de molts menys vehicles. Ens hem de començar a moure d’altres maneres.

Andrés Martínez de la Riva, de l’empresa Raons ha explicat que l’objectiu del procés participatiu del pla urbanístic és fomentar i garantir els drets d’informació, iniciativa i participació ciutadana. També pretén buscar la implicació ciutadana, així com facilitar la divulgació i comprensió de tots els treballs relacionats amb el POUM.

La jornada ha estat retransmesa en streaming íntegrament a través del canal de YouTube de l’Ajuntament, que ha tingut 160 visualitzacions, una xifra que està molt per damunt de la mitjana de visualitzacions en directe d’un plenari ordinari.