Ratpenat - (CEDIDA) ratpenats.org

Els ratpenats no són cecs, com es creu popularment, però sí que són segons els experts els millor ‘insecticida’ pels conreus. N’hi ha alguns que poden arribar a fer 50 centímetres de llarg, com el ratpenat cua llarga, que tot i que probablement no el veurem mai, també viu a la ciutat de Tarragona.

Hi veuen, tot i que menys ja que tenen una extraordinària oïda i sobretot, el sistema que els permet orientar-se a través dels sons, com un mena de radar incorporat de sèrie. Es tracta dels únics mamífers que han conquerit el cel, els que els ha permès sobreviure des del temps dels dinosaures, però ara estan amenaçats pel canvi climàtic, els parcs eòlics, i les afectacions als seus hàbitats, com coves, antigues mines o edificis en desús.

De tot plegat se’n parlarà a Tarragona la setmana del 2 al 6 de setembre, al Simposi Europeu de Recerca sobre Ratpenats, que tindrà lloc al Palau de Congressos.

El congrés està organitzat pel grup de Recerca de Biodiversitat i Bioindicadors, BiBio, del Museu de Ciències Naturals de Granollers, Carles Flaquer, és doctor en biologia, coordinador i relacions institucionals del BiBio i del Congrés.

La trobada, que se celebra cada tres anys, reunirà a la ciutat més de 400 investigadors de 45 països. Durant el congrés, que comptarà amb 172 conferències i 100 pòsters, es discutiran alguns d’aquests temes. També es parlarà de les polítiques de millora de les seves poblacions en zones agrícoles per incrementar la seva pressió sobre insectes i plagues.

Flaquer explica que, per sort pels ratpenats, viuen en un món paral·lel al nostre, a les nits, quan ningú no els veu, i emeten ultrasons que som incapaços de sentir. Ells els enregistren amb unes gravadores especials.

De fet, el grup BiBio fa una tasca de seguiment en col·laboració amb centenars de voluntaris i milers de localitzacions de mostreig. Ja han pogut documentar la presència habitual a Catalunya d’una trentena d’espècies, al món n’hi ha més de 1.400.

A la ciutat de Tarragona han detectat 7 espècies, tot i que en podrien ser més, com es veu al portal ratpenats.org. Són capaços de viure fins a 45 anys, però només tenen generalment una sola cria, el que els fa molt vulnerables. Això sí, són bioindicadors molt encertats, i la seva presència pot predir, per exemple, si un bosc o un riu es troben en perill o tenen bona salut.