L’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) ha dut a terme una campanya arqueològica al jaciment tardorepublicà de Costa de la Serra (La Secuita, Tarragonès) amb l’objectiu de delimitar, excavar i interpretar una depressió de grans dimensions situada al nord de l’assentament.
La recent intervenció ha permès concretar que la depressió fa uns 20 m de diàmetre i ha posat al descobert la muralla nord de l’assentament. L’ICAC es planteja fer-hi noves intervencions amb l’objectiu de comprovar el grau de conservació d’aquest sector de la muralla i provar d’excavar les possibles restes arqueològiques a l’interior del recinte.
Tenint en compte que el retall és massa irregular per a tractar-se d’una bassa i que han aparegut diverses marques documentades a la roca natural (possiblement resultat de l’extracció de pedra), els investigadors descarten la hipòtesi inicial de que es tractés d’una cisterna i, amb els nous resultats, interpreten que l’ús del retall estaria relacionat amb el de pedrera, per bastir els edificis de assentament en el moment de la seva construcció.
El jaciment de Costa de la Serra s’excava des de 2015. Les diferents campanyes arqueològiques han permès identificar un assentament fortificat que data d’entre del darrer terç del segle II aC i el primer terç del segle I aC. Va ser amb els treballs de 2021 que es va documentar per primera vegada la gran depressió que enguany s’ha excavat.
La investigació en el jaciment de la Costa de la Serra forma part del projecte quadriennal de la Generalitat de Catalunya titulat “El territori de Cessetània occidental al primer mil·lenni aC: del bronze final a la romanització”, liderat per la Dra. Maria Carme Belarte (ICREA-ICAC) i el Dr. Joan Canela (ICAC).