Els valors mitjans de benzè i 1,3 butadiè continuen per sota del límit fixat per la legislació i pels valors de referència. Així ho constata l’Observatori de la Qualitat de l’Aire, impulsat per Repsol i que avalua les immissions i presència de Compostos Orgànics Volàtils al Camp de Tarragona. En cas de detectar-se una punta o episodi puntual -hi ha hagut desenes aquest 2023- s’activa un protocol per mirar d’identificar-ne la causa i millorar, si cal, els processos industrials.

L’Observatori de la Qualitat de l’Aire, un projecte que impulsa Repsol amb el suport de l’AEQT, la coordinació de l’Institut Cerdà i la direcció científica de la URV, acumula ja un cicle sencer de cinc anys d’anàlisi i prop de 70.000 dades. En el cas del benzè, els valors de la mitjana anual a totes les poblacions subjectes a l’estudi han estat inferiors als que indica la normativa. En el cas de l’1,3 butadiè, en canvi, no existeix legislació específica, però la mitjana anual d’immissions tampoc ha superat el valor de referència. Amb tot, sí que s’ha detectat alguns nivells més alts a les zones properes a les plantes de producció i en àrees de l’entorn del polígon sud.

Javier Sancho, director del complex industrial de Repsol a Tarragona, ha destacat que les dades de l’informe són bones i que només un 1% indiquen que hi ha alguna punta episòdica. En aquests casos, i com ja es va fer en el seu dia amb el benzè, s’activa un protocol intern per mirar d’esbrinar què ho pot estar provocant i si té a veure o no amb la pròpia operativa industrial.

Des de Repsol demanen a la Generalitat que també es fixin uns límits legals d’immissió en el cas de l’1,3 butadiè. Com a novetat, els ajuntaments de Tarragona i Vila-seca s’han adherit a l’Observatori.