Els científics troben al niu de la Llarga 12 tortugues vives, dues de les quals encara no havien sortit de l’ou. Hi havia altres 13 exemplars de babaues sense vida, i uns 6 ous sencers amb embrions vius a dins. Els tècnics comptabilitzen una posta de 68 exemplars, dels quals 34 ja es troben al mar.

Les tortugues babaues, que estan protegides, han atret aquest dijous a la platja tarragonina els millors científics de fauna marina de Catalunya. A dos quarts de cinc de la tarda, van procedir a desenterrar minuciosament el niu on dilluns van néixer la trentena d’exemplars de “caretta caretta”. L’operació es va fer davant d’un gran desplegament tècnic i no va arrencar fins que va arribar la doctora Elena Abella, científica del CESIC, de l’Estació Biològica de Doñana i principal experta estatal en tortugues marines.

Els ous ja han passat una primera nit en incubadora al centre de recuperació del Canal Vell del Delta de l’Ebre.

Els exemplars vius els van traslladar al centre ictiològic del Parc Natural del Delta, on es van introduir en tancs d’aigua salada calenta per a la seva recuperació. Ricard Gutiérrez, de la xarxa d’observació i rescat d’animals marins, subratlla que la dues postes de Tarragona són extraordinàries, i no tenen cap precedent. Sí és demostra que la mare és la mateixa que la que va fer la posta a l’agost a l’Arrabassada, seria la primera vegada que passa res semblant en tota la Mediterrània Occidental. La de la platja Llarga s’hauria produït uns 15 dies abans que l’altra.

També es treballa amb la hipòtesi que sigui una tortuga resident, que ha tornat a la platja tarragonina on hauria nascut uns vint o trenta anys enrere. Això obriria la porta a que en un futur poguessin venir-ne més. Tot plegat, ho sabran analitzat les mostres genètiques, amb experts de la Universitat de Barcelona. 

Gutiérrez apunta que les tortugues són de sang freda i viuen en aigües calentes, i que els experts creuen que el canvi climàtic podria fer que Catalunya fos un espai idoni de cria per a aquestes espècie. 

Les platges tarragonines presenten unes condicions “òptimes”, segons Gutiérrez per a la seva reproducció, tant per la composició de la sorra com per la presència de posidònies mar endins. 

Els científics han conclòs que si no arriben a obrir el niu de la Llarga, els exemplars que hi quedaven haurien mort.

Dilluns al matí una veïna que passejava per la platja Llarga va observar nombrosos exemplars de tortuga sortint del niu i dirigint-se cap al mar. Ràpidament, els experts es van desplaçar al lloc i dimarts al vespre aconseguien localitzar la posta i, fins i tot, localitzar i estudiar un altre exemplar nounat. 

 

 

Escolta Ricard Gutiérrez