Els principals clients d’IQOXE als polígons químics tarragonins van a mig gas i busquen alternatives. Encara tenen reserves d’òxid d’etilè, però cerquen altres proveïdors per poder garantir en el futur la producció de les plantes. De fet, ningú sap quan podrà reobrir la planta de la Canonja afectada per l’explosió al reactor i posterior incendi en un dipòsit d’aquest producte.

Responsables de les plantes químiques, consultats per Tarragona Ràdio, asseguren que encara tenen reserves però han de buscar un plan ‘B’ ja que no hi ha cap previsió temporal sobre la represa de l’activitat a IQOXE. Es podria allargar setmanes o mesos.

També caldrà resoldre, un cop es localitzin proveïdors externs a preus competitius, el tipus de transport en el que faran arribar l’òxid d’etilè fins a Tarragona. Podria venir en transport marítim o ferrocarril, i un darrer tram en camions cisterna fins a les plantes que, insistim, ara funcionen a mig gas.

No només aquest producte, alguna de les principals multinacionals assentades a la Petroquímica, també consumien vapor produït a IQOXE, que es generava en una part de la planta que tot i no quedar directament afectada per l’explosió, es manté aturada.

Entenen que l’administració farà el que li toca, amb la investigació que encara està oberta, i que l’empresa no tornarà a operar fins que es pugui garantir el màxim de seguretat a la planta.

També consideren que hi ha un abans i un després de l’accident a IQOXE, en uns polígons que estan connectats entre ells, i on tothom vol vetllar per operar amb la màxima seguretat.

De fet, aquesta setmana han treballat a la planta afectada per l’explosió el Grup d’Estructures Col·lapsades dels Bombers de la Generalitat, per apuntalar l’edifici de control. Un pas previ per garantir la seguretat en la intervenció de la comitiva judicial i dels Mossos d’Esquadra que porta la investigació de l’accident.