L’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) oferirà el 10 de juny un concert que agermanarà els Jocs Olímpics de París del 1924 amb els Tarragona 2018 a través del mestre Pau Casals. El Teatre Tarragona ha acollit aquest dijous al vespre l’acte de presentació del Programa Cultural dels Jocs.

Dirigit pel tarragoní Marc Chornet, ha comptat amb la presentació dels actors Elena Gadel i Ivan Labanda i l’actuació de la Banda Unió Musical de Tarragona, que ha interpretat diferents peces relacionades amb l’olimipisme. Entre el públic hi havia una nodrida representació de la societat civil tarragonina, en especial del teixit cultural i esportiu de la ciutat.

Sota el títol de Somnis de Pedra i Aigua, el Programa Cultural es desenvoluparà des d’ara i fins a l’octubre i complementarà l’esperit olímpic i l’esport amb un seguit de propostes culturals amb el Mediterrani com a nexe d’unió, i la solidaritat i la concòrdia, com a denominador comú. El gruix de les activitats es desenvoluparà a la ciutat de Tarragona, tot i que també es repartiran pels diferents municipis seus.

 

Tarragona i París agermants en un concert de l’OBC a la Catedral 

 

Del centenar d’activitats programades, destaquen alguns dels plats forts que tindran lloc a la ciutat. El diumenge 10 de juny, a les 18 h, a la Catedral, l’OBC oferirà el concert commemoratiu Jocs del Mediterrani i Jocs Olímpics de París.

Units per la música i Pau Casals. L’any 1924 Pau Casals va dirigir la seva orquestra al Theâtre des Champs-Elysées per interpretar dos concerts en el marc de la Gran Temporada Cultural de la VIII Olimpíada. 94 anys després l’OBC, hereva de l’Orquestra Pau Casals, oferirà un concert commemoratiu en què interpretarà peces de Weber, Beethoven i el mateix Pau Casals. L’acte comptarà amb la presència de la vídua del mestre, Marta Casals. Activitat realitzada en col·laboració amb la Fundació Pau Casals i amb el patrocini d’AGBAR.

Ho ha explicat el tinent d’alcalde comissionat dels Jocs, Javier Villamayor en una compareixença abans de la gala, que s’ha pogut seguir en directe per Tarragona Ràdio. També n’ha parlat del pla la regidora d’Esports i presidenta del Patronat, Elisa Vedrina. 

 

Èdip Rei i Calígula aterren als Jocs des del Teatre Clàssic de Mèrida 

 

Al mes de juny arribarà una extensió del Festival de Teatre Clàssic de Mèrida. Els dies 9 i 10 de juny (21.30 h i 19 h, respectivament) es podrà veure Èdip Rei, de Sòfocles, dirigida per Denis Rafter. Una obra que permetrà al públic emmirallar-se amb la força del destí, el tabú en les relacions familiars, el problema de la cerca de la veritat i els riscos i perjudicis que comporta assolir el coneixement i l’afirmació del poder dels déus. I els dies 16 i 17 de juny (21.30 h i 19 h, respectivament) arribarà Calígula, d’Albert Camus. Dirigida per Mario Gas, l’obra tracta temes com l’absurd existencial, l’alienació metafísica, el patiment i la lògica del poder. Totes dues obres es representaran al Teatre Tarragona.

 

Love of Lesbian i Buhos en concert, i dances de la Mediterrània

 

El dimecres 20 de juny, a l’avinguda Vidal i Barraquer, Love of Lesbian i Buhos protagonitzaran el concert Mediterràniament. Activitat amb el patrocini d’Estrella Damm.

El dissabte 30 de juny l’Auditori de la Diputació de Tarragona acollirà l’espectacle de percussió i dansa Ritmes de la Mediterrània, un concert d’alumnes i professors dels conservatoris de la Diputació que ens mostraran els diferents ritmes en un viatge per França, Itàlia, Grècia, països del Magrib, països del Mediterrani oriental, Croàcia, Espanya o Eslovènia, que es combinarà amb una proposta escènica de la companyia de dansa Roberto Olivan.

 

Primers espases de la dansa, amb Dunas, de María Pagés i Sidi Larbi Cherkaoui

 

En dansa, sobresurten dos espectacles. En primer lloc, Dunas, de la bailaora i coreògrafa María Pagès (Premio Nacional de Danza 2002) i el coreògraf i ballarí belga-marroquí Sidi Larbi Cherkaoui, que uniran flamenc i dansa contemporància en un espectacle que es podrà veure el 5 de juliol al Teatre Tarragona. D’altra banda, el 14 de juliol a la plaça Corsini es podrà gaudir de Shapers, una proposta liderada per la companyia francesa Ex-Nihilo amb el suport del programa Europa Creativa, en què vuit joves de països tan diferents com Egipte, Marroc, França i Espanya oferiran, en forma de dansa contemporània, una reflexió sobre l’ús de l’espai públic.

 

A partir del 16 de juny es podrà gaudir al Tinglado 4 del Port de Tarragona de l’exposició de síntesi “Tàrraco / MNAT”, que explica la història de la Tarragona romana a través d’una selecció de les peces més emblemàtiques del fons del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona.

Del 26 de juny al 9 de desembre el Tinglado 1 del Port de Tarragona acollirà l’exposició “Els castells i la ciutat de Tarragona”, una mostra que vol fer un repàs a la història de les quatre colles castelleres locals, a més de dedicar una especial atenció a l’art i la fotografia dins del món casteller.

 

Cloenda del programa cultural al Teatre Tarragona amb regust mediterrani

 

El Programa Cultural es tancarà el 27 d’octubre, a les 20 h, amb un concert de cloenda al Teatre Tarragona que rememorarà els sons mediterranis des del jazz amb la veu de Carmen París, la pianista i compositora María Parra i el saxofonista Xavier Pié, tres artistes musicals fills de Tarragona.

El programa, a més, també inclou la programació cultural i festiva regular que té lloc al territori, com Amfiteatrvm, Tarraco Viva, el Festival Internacional de Teatre de Tarragona, el Festival Internacional de Música, o el Concurs de Castells, que en alguns casos han adaptat la seva temàtica als Jocs Mediterranis.

El Programa Cultural, coordinat per l’Ajuntament de Tarragona, és fruit de la col·laboració del Ministeri d’Educació, Cultura i Esports, la Diputació de Tarragona, la Generalitat de Catalunya, el Port de Tarragona, Obra Social “La Caixa”, Repsol, AGBAR, Estrella Damm, Acción Cultural Española y Grupo Ciudades Patrimonio de la Humanidad España.