Les dades s’han presentat a la conferència “fem de l’excepció la norma”, a l’Aula Magna de la Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia de la URV, plena a vessar. S’hi han presentat les trajectòries d’infants i adolescents migrants sense referent familiar a Catalunya.
La DGAIA, la Direcció General d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència explica que tres de cada quatre joves, majoritàriament nois, són provinents del Marroc, amb entre 17 i 18 anys.
Denuncien que marxen del seu país per motius econòmics i familiars. Catalunya compta actualment amb 2.000 joves majors d’edat atesos als diferents centres, mentre que Tarragona ha acollit 400 joves. Des de la Generalitat es reclama veure’ls com oportunitats pel país, ja que formen part de diversos programes de formació i voluntariat en arribar aquí, com a la Riuada solidària, recentment.
El degà de la Facultat de Psicologia, Lluís Marquès, ha dit que la conferència d’avui era el primer pas per acollit els joves i facilitar la seva integració. Un dels joves ha explicat el seu periple des que el 2015 va haver de marxar del seu país. Va ser rescatat per un vaixell de l’Open Arms. Dos anys després va arribar a Tarragona i ara ha fet un curs de formació i vol ser fuster.
Els joves arriben a Catalunya amb la intenció de quedar-se, i aquí les diferents associacions treballen pensant en la seva individualitat i autonomia. Els reptes que es proposen a partir d’ara són atendre les necessitats físiques i emocionals dels joves, aconseguir més recursos per la seva emancipació, treballar en els seus països d’origen i, sobretot, lluitar contra l’estigmatització del col·lectiu.