Els pagesos productors d’avellanes demanen als operadors comercials que enguany redueixin els seus marges per poder sobreviure. En un any on es preveu que la collita baixarà un 60% reclamen que la lliura es pagui com a mínim a dos euros, l’equivalent al preu de cost. Però el primer preu que ha publicat la llotja de Reus per l’avellana negreta és de 1,90 euros la lliura. “O ens ajustem tots el cinturó o no podrem aguantar”, alerta Rafel Español, responsable nacional del sector de la fruita seca d’Unió de Pagesos. “El pagès no sé com ho farà”, lamenta, i alerta que joves agricultors que en els darrers anys han començat a treballar al camp no resistiran el sotrac. A més, reclama posar en valor el producte venent-lo en el mercat de proximitat.
Español explica que la campanya d’enguany serà “molt curta” i que en poques setmanes tindran enllestida la collita. La raó és que els arbres “ja venien tocats de les ventades del 2018” i les pluges de l’hivern i la primavera, quan els avellaners pol·linitzaven, ho van acabar d’espatllar. La situació encara és pitjor en alguns municipis del Tarragonès i l’Alt Camp, com Vilabella, els Garidells, Perafort o la Secuita, on els aiguats de fa uns deu dies es van endur un 90% de la collita.
El Camp de Tarragona produeix una mica més del 80% de les avellanes de Catalunya, i entre un 40% i un 50% de les que es consumeixen a tot l’Estat.
“Amb les que es fan aquí no en tenim prou i n’hem d’importar”, indica. Però tot i això, part de la collita catalana se’n va a l’estranger, a països com Alemanya o els Estats Units. Per Español, si tota la producció es consumís a l’Estat tindrien més valor i permetria que els pagesos “poguessin aguantar la trompada”. Especialment els joves agricultors que des de fa uns anys treballen la terra. “Tenen molta empenta però els costarà”, avança.
I enguany la pagesia no confia en rebre subvencions perquè no hi ha hagut cap gran impacte climatològic. Arran de la covid-19 els agricultors tenen a l’abast una línia de crèdit de l’Institut Català de Finances (ICF), però Español no creu que sigui la solució perquè “els crèdits s’han de tornar”