Documentar, preservar i difondre el patrimoni relacionat amb el cicle integral de l’aigua a Tarragona, els Pallaresos, la Canonja i el Catllar. És l’objectiu del nou Catàleg d’elements patrimonials vinculats al cicle de l’aigua que han presentat aquest matí Ematsa, l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica i la URV.

S’han documentat 104 elements patrimonials de la zona i s’han integrat en 83 punts d’interès com molins, aqüeductes, pous o dipòsits i fonts. Cada punt ha estat catalogat amb una fitxa d’informació, fotografies, dades patrimonials i context històric.

El conseller de l’Ajuntament de Tarragona i president d’Ematsa, Jordi Fortuny, ha destacat el valor de l’arquitectura vinculada a l’aigua en tot el territori.

El catàleg inclou elements de diverses èpoques. Des d’elements romans fins a xarxes de distribució i captació contemporànies i encara en ús que són considerades patrimonials. És el cas del Pou Boronat, del període contemporani, els molins del Mas de Mascaró, que són medievals, o el conjunt de dipòsits dels Jardins de la Diputació que pertanyen a l’època romana.

La tècnica del projecte, Anna Farré, ha manifestat que el treball de camp ha estat clau per documentar tot el patrimoni.

El projecte és la primera acció del conveni de col·laboració signat per les institucions per a la promoció de la recerca i la preservació i difusió del patrimoni.

El catàleg assenta les bases per a l’elaboració d’un Pla Estratègic que desenvolupi propostes d’actuació futures i ja serveix com a base cartogràfica dels elements que es poden consultar en línia.