Un projecte d’àmbit estatal per estudiar per què emmalalteix la població arrenca aquesta setmana a Catalunya. La comarca del Tarragonès serà la primera zona del territori on es durà a terme la investigació. S’han seleccionat 4 mil persones de manera aleatòria per participar en el projecte.

L’estudi anomenat Cohort IMPaCT pretén comprendre millor l’origen de les principals malalties i ajudar així a prevenir-les i tractar-les a partir de l’aplicació de tècniques de medicina personalitzada i de precisió.

La investigació arriba a Catalunya i s’inicia en 9 poblacions de l’àrea del Baix Francolí on s’inclou el barri tarragoní de Sant Ramon i Sant Salvador i municipis com Constantí, el Morell o la Pobla de Mafumet.

S’han seleccionat 4 mil persones de manera aleatòria d’entre 17 i 79 anys per participar en el projecte. Es farà un seguiment a través dels CAP dels seus hàbits de vida i del seu estat de salut a través de qüestionaris, exploracions físiques i proves fisiològiques.

Hem conversat amb el Director de l’Institut d’Investigació en Atenció Primària de Salut ‘Jordi Gol’, el doctor Josep Basora, que posa en valor la participació de la ciutadania en aquest estudi, i amb Marina Esquerrà, investigadora de l’Institut d’Investigació en Atenció Primària de Salut ‘Jordi Gol’ (IDIAPJGol).

Marina Esquerrà, investigadora de l’Institut d’Investigació en Atenció Primària de Salut ‘Jordi Gol’ (IDIAPJGol)
Marina Esquerrà, investigadora de l’Institut d’Investigació en Atenció Primària de Salut ‘Jordi Gol’ (IDIAPJGol)

Durant els propers vint anys es desplegarà l’estudi a tot Catalunya, amb una mostra de 24.000 persones.

Properament la investigació arribarà a l’Aldea, al Baix Ebre; a Sant Fost de Campsentelles, al Vallès Oriental; a Manresa, al Bages; a Lleida, al Segrià, i a l’Hospitalet del Llobregat.

Més notícies: