Arrenca una nova edició del Cicle de Muntanya de la Diputació de Tarragona, cita de referència per als amants de l’alpinisme i l’escalada. A partir del 6 de març i fins al 3 d’abril, cada dijous a les 19 hores, l’Auditori Diputació acollirà sessions que combinaran la projecció de documentals i curtmetratges amb conferències a càrrec de reconeguts escaladors i alpinistes. Sota el títol “Encís, exploració i somnis”, el cicle enguany arriba a la 18a edició amb una programació que també inclourà projeccions a la Bisbal del Penedès, Montblanc, Reus i Tortosa. L’entrada serà gratuïta amb invitació, que caldrà recollir una hora abans al mateix Auditori.

El cicle s’inaugurarà el proper 6 de març amb la conferència El desafiament dels Quatre Elements, a càrrec dels alpinistes Iker i Eneko Pou. Els germans pou, reconeguts com una de les millors cordades del món, repassaran a la conferència inaugural una aventura de cinc anys que els portarà de la Patagònia a l’Amazones, d’allà a l’impressionant tòtem volcànic de la selva africana de Sao Tomé i Príncipe, per acabar a l’Himàlaia, obrint rutes de dificultat d’escalada en roca, mixta o de gel. Nominats al Piolet d’Or els germans Pou han recorregut més de 70 països, en 140 projectes i expedicions i han recorregut més de 3 milions de metres verticals.

El 13 de març el cicle proposa la projecció de Pasang: In the Shadow of Everest de Nancy Svendsen (EUA). Un documental que mostra el tràgic però inspirador viatge de Pasang Lhamu Sherpa, la primera dona nepalesa a assolir el cim de l’Everest, el 1993. Un succés que commocionaria i canviaria la seva nació, provocant nous moviments revolucionaris entre les dones i inspirant noves generacions per lluitar pels seus drets. El documental ha guanyat nombrosos premis com ara Millor pel·lícula al Festival BBVA de Torelló (2023), Premi Mario Bello al Trento Film Festival, Itàlia (2023) o Millor pel·lícula d’alpinisme al Festival Film del Canadà (2022), entre altres.

El 20 de març tindrà lloc la conferència Naixement i mort d’un volcà: Tajogaite 2021, espeleovulcanologia en un volcà actiu, a càrrec de l’espeleòleg i científic Raúl Pérez. La xerrada ens transportarà al setembre del 2021, quan el volcà Tajogaite va emergir a l’oest de l’illa de La Palma (les Canàries), i que al llarg d’episòdiques erupcions violentes va créixer durant 86 dies, fins que va morir abruptament en una columna eruptiva de 9 km d’alçada. Raúl Pérez López és espeleòleg i científic titular en Geologia de Terratrèmols i Volcans de l’Institut Geològic i Miner d’Espanya (IGME-CSIC) i coordinador de la Unitat de Resposta Geològica d’Emergència (URGE).

El 27 de març es projectarà el documental Rope, del japonès Moe Wada i el curtmetratge Dream Mountain de Kyle Ruddick (EUA).

El primer (Rope) ens endinsa en les conquestes del tres vegades guanyador del Piolet d’Or, Kazuya Hiraide, qui va conquerir vies mai escalades al Kamet, el Shispare i el Rakaposhi i que va descobrir fa 20 anys una nova ruta a la cara nord de Tirich Mir (7.708 m), a Hindu Kush, el Pakistan. El film relata l’expedició de Hiraide i Kenro Nakajima al Tirich Mir per una ruta que no havia assolit mai ningú. L’alpinista japonès Kazuya Hiraide va morir d’accident al K2 l’estiu del 2024.

D’altra banda, el curtmetratge Dream Mountain tracta sobre la vida de l’alpinista d’elit i guia de muntanya internacional Pasang Lhamu Sherpa Akita, que va coronar el K2, l’Everest i altre cims de renom mundial. Després de ser mare, Pasang decideix emprendre un viatge a la muntanya dels seus somnis: Cholatse (6.440 m.), a l’Himàlaia (al Nepal), juntament amb el seu fill, i reflexionar sobre la lluita per equilibrar el muntanyisme d’elit amb la maternitat.

Els dos films han rebut nombrosos premis: Rope va estar guardonada com a Millor pel·lícula de muntanya al Mendi Film de Bilbao (2023) i Dream Mountain va rebre el premi a la Millor pel·lícula de muntanya al London Mountain Film Festival, Regne Unit (2020), entre altres reconeixements.

La cloenda del cicle tindrà lloc el 3 d’abril amb la conferència “Una dona iraniana al sostre del món” a càrrec de Parvaneh Kazemi. Durant la seva intervenció, ens explicarà com ha aconseguit obrir-se pas davant les dificultats, aprenent en cadascun dels episodis de la seva carrera, i compartirà les experiències personals desenvolupades a la muntanya com a dona alpinista i independent. Nascuda a Teheran, Iran (1970) Kazemi comença a practicar activitats de muntanya als 35 anys. Ha acomplert amb èxit multitud d’ascensions a les muntanyes de l’Iran, convertint-se en un referent per a moltes persones del seu país, especialment dones joves, a les quals aporta a través de les seves experiències un alè d’esperança i superació dins de la societat persa. Ha estat la primera dona iraniana a assolir els cims del Manaslu (8.163 m), l’Ama Dablam (6.856 m.), l’Everest (8.848), el Lhotse (8.516m), el Makalu (8.463 m) o el Dhaulagiri (8.167 m.)

El Cicle de Muntanya descentralitza part dels continguts

Com en les darreres edicions, el Cicle de Muntanya projectarà continguts en altres municipis de la demarcació. En aquest sentit, el documental Pasang: In the Shadow of Everest també es podrà veure a la Bisbal del Penedès (Centre Municipal de Cultura), el 14 de març; a Reus (Auditori Higini Anglès al Palau Bofarull) i Montblanc (Sala de les Corts del Claustre de Sant Francesc), el 21 de març; i a Tortosa (a l’Escola d’Art i Cultura, plaça de Sant Joan, 5), el 28 de març. D’aquesta manera, i sota el lema “la Muntanya es mou” es descentralitza part del contingut per tal que el Cicle pugui arribar a molta més gent.

Una cita consolidada del món del muntanyisme

Al llarg de 18 edicions el Cicle de Muntanya ha apropat al territori l’experiència d’alpinistes de reconegut prestigi, com Ramón Larramendi, Jerónimo López, Kurt Diemberger, Araceli Segarra, Josep Manuel Anglada, Rosa Fernández, Juanito Oiarzabal, Mònica Verge, Nives Meroi i Romano Benet, Alberto Zerain, Jordi Pons, Sebastián Álvaro, Denis Urubko, Eduardo Martínez de Pisón, Alex Txicon, Chus Lago, Silvia Vidal, Juanjo San Sebastián, Ferran Latorre, Òscar Cadiach, Catherine Destivelle, Krzysztof Wielicki, Edurne Pasaban, Núria Picas, Sito Carcavilla, Miquel Mas, Marc Subirana o Rafa Vadillo.

A més, cada any ofereix la possibilitat de visionar documentals de primer nivell, guardonats internacionalment i que no compten amb una distribució en els circuits comercials. Documentals que fan viure aventures i reptes extraordinaris, on la fita dels seus protagonistes és la pròpia superació.

El Cicle de Muntanya s’emmarca en la programació estable de l’Auditori Diputació (carrer de Pere Martell, 2, Tarragona), amb diferents cicles temàtics que refermen el protagonisme d’aquest espai com a referent cultural a la demarcació.