Tarragona arrossega les conseqüències que ha deixat el temporal Nelson amb la platja Llarga, la del Miracle i la de Tamarit malmeses pel mal temps i amb la previsió de reposició de sorra per part del Ministeri de Transició Ecològica com a solució. Experts en canvi climàtic recorden que els temporals pressionen les platges i agreugen encara més els els efectes.

Apunten també que superarem els 1,5ºC de pujada de la temperatura mitjana mundial i, en conseqüència, una pujada del nivell del mar.

Per 2045, si és compleixen els acords de Paris, la pujada del nivell del mar seria d’uns 18 cm. Mentre que en un escenari pessimista, el nivell del mar pujaria fins a 20 cm. Una diferència que seria gran a finals de segle d’entre uns 55 i 84 cm.

Enric Aguilar, director de l’Institut Universitari de Recerca en Sostenibilitat, Canvi Climàtic i Transició Energètica de la URV, ha explicat en una entrevista a Tarragona Ràdio que les marees meteorològiques i les tempestes impulsen l’aigua del mar cap a la costa, a més que els temporals fan canviar d’alçada i direcció de les ones.

Una situació que s’ajunta amb aquest increment de nivell del mar global, que fa penetrar encara més l’aigua a la costa.

Aguilar recorda que la pèrdua de sorra és recuperable. Malgrat això, remarca que calen més mesures a llarg termini i que disposar de dunes és la defensa natural davant d’una costa més artificialitzada.

‘L’acord de París està perdut’

Enric Aguilar

En aquest sentit, sobre la plataforma del Miracle, amb el seu desmuntatge a l’horitzó, Aguilar celebra la decisió presa de retirar i aposta per renaturalitzar la zona.

Amb la sequera i el dèficit hídric, Aguilar contempla un estiu amb mesures restrictives i manifesta que l’escenari actual de la crisi climàtica és preocupant. Ha afirmat que ‘l’acord de París està perdut’ degut al seu incompliment i la falta de compromís dels països amb major empremta global.

Més notícies: