L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha fet entrega aquest dimecres dels punts de llibre Dones Tarragonines tant d’enguany com de la col·lecció 2020, en no poder-se celebrar de manera presencial amb motiu de la covid-19. L’acte s’ha realitzat al Palau de Congressos en el marc de la cloenda de les jornades Tarragona feminista: en construcció.

En la presentació de l’acte, l’alcalde ha volgut destacar la trajectòria de “dones que han fet que la ciutat sigui millor del que seria sense elles” i “la perseverança, el compromís i la voluntat” de les guardonades per visibilitzar diferents causes. Per la seva banda, la consellera de Feminismes i LGTBIQ+ de l’Ajuntament de Tarragona, Cinta Pastó, ha explicat el funcionament i història dels punts de llibre, creats pel Consell Municipal de Dones, que reben el suport de la conselleria d’Igualtat i el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i que fins ara ha distingit 39 dones que han fet “aportacions molt significatives a la ciutat”.

La primera a recollir el punt de llibre de 2020 ha estat Júlia Altadill, cara visible de la lluita per la igualtat de gènere i col·laboradora amb diversos col·lectius LGTBI, que ha agraït el reconeixement a l’Ajuntament i l’ha dedicat als seus pares, i de qui Berta Mascaró (Col·lectiu H2O), ha destacat en la seva glossa “la seva lluita pels drets de treballadors i treballadores” i el fet que va ser “la primera dona trans a llegir el manifest de l’1 de maig”.

A continuació Maite Almendoz, presentada per Maria Teresa Fortuny, en representació de Comissions Obreres, ha recollit el seu punt de llibre. Nascuda l’any 1926 al País Basc però des de fa molts anys veïna molt activa de Bonavista, al capdavant de projectes solidaris i amb una important tasca a l’Escola Professional de Bonavista, ha volgut compartir el reconeixement “amb totes les dones que creeu solidaritat” i ha recordat el paper de la gent gran per “transmetre els valors necessaris per fer un món millor”.

L’últim punt de llibre de 2020 presentat és el dedicat a títol pòstum a Ana Santos, regidora de l’Ajuntament de Tarragona del 2015 al 2019, sempre al capdavant de Feminismes. Després de la glossa de la regidora i companya de partit Sandra Ramos, ha recollit el punt de llibre el seu fill i també regidor al consistori tarragoní, Mario Soler, qui ha destacat “el compromís i principis molt ferms” d’Ana Santos, “que passen per la justícia social i la igualtat efectiva”.

Finalment, Ana Megía, tarragonina amb síndrome de Williams i protagonista del documental La vida con Williams (el director del qual, Emanuel Munteanu, ha llegit una glossa en què ha destacat la seva lluita “per la inclusió i contra els prejudicis”), ha recollit el punt de llibre número 39 corresponent a 2021, que ha definit com “un pas més per donar visibilitat tant a la meva història com a la importància del voluntariat”.