Antoni Batista. Memòria de la resistència antifranquista

Memòria de la resistència antifranquista (Pagès), on Antoni Batista aporta una panoràmica polifònica de molts noms d’homes i dones que se la van jugar per les llibertats.

Una sèrie d’episodis, una quarantena, de la lluita contra la dictadura, una visió en profunditat del combat democràtic a favor de les llibertats polítiques i nacionals, descrits a través del “periodisme de la vivència” com defineix l’autor. 

Tots els capítols pivoten sobre treball documental de l’autor, en bona part extret de les fitxes policials de la Brigada Política Social del règim. Ha estat el primer periodista que les ha pogut consultar. Fitxes sobre Salvador Espriu, el presidents Pujol o Reventós, Antoni Gutiérrez Díaz, Manuel Vázquez Montalbán, Raimon o Lluís Llach, entre altres. També Miguel Núñez, lluitador del partit comunista.

Avui, aquesta documentació està dipositada a la Universitat de Barcelona, al Centre d’Estudis Històrics Internacionals.

La repressió del franquisme tenia un nom propi, el del comissari Antonio Juan Creix, que operava des de la tenebrosa comissaria de Via Laietana de Barcelona. Batista relata diversos mètodes de tortura emprats per la BPS, alguns d’ells apresos de policies nazis que van venir a ensinistrar els franquistes en repressió. Als arxius del Govern Civil, de fet, Batista va trobar documents de la delegació del Tercer Reich a Barcelona.