“D’aquí tres anys, el 49% de llocs de treball es correspondran amb la Formació Professional”. Així de contundent s’ha mostrat el tarragoní Àngel L. Miguel Rodríguez, que ha estat nomenat recentment com a nou director general de Formació Professional Inicial i Ensenyaments de Règim Especial de la Generalitat de Catalunya. A partir d’ara, Miguel estarà al capdavant com a alt càrrec d’aquesta àrea que depèn del Departament d’Educació amb Josep Gonzàlez-Cambray com a conseller.
Des de 2008 fins ara era el director del l’Institut Pere Martell de Tarragona, on anteriorment havia ocupat diferents càrrecs. La seva trajectòria professional ha estat marcada per la formació al llarg de la vida, així com per la participació en programes i projectes pioners del Departament d’Educació.
Felicitats pel nomenament.
És un repte molt important. Estic molt agraït pel repte. La meva trajectòria sempre ha estat lligada a l’FP. M’apassiona i espero poder canviar coses que necessita l’FP al nostre país.
Li va sorprendre l’oferiment?
Em va sorprendre l’oferiment, evidentment. Va ser el mateix dia que es va nomenar el govern quan em van trucar de la conselleria. Em van dir: “Coneixem la teva trajectòria, sabem del teu potencial, ens interessa algú que conegui molt bé l’FP” i em va dir que volia comptar amb mi. La responsabilitat és molt gran.
En què consisteix el càrrec?
El càrrec consisteix en pilotar l’FP del sistema educatiu de Catalunya. És la màxima responsabilitat. Una de les primeres línies que volem treballar és que tenim una xarxa molt gran de centres de formació professional, tenim un centenar privats o concertats i uns 200 públics. Volem que siguin els referents al territori per la qualificació i requalificació. Per tirar endavant el sistema productiu, necessitem persones molt qualificades, que han de venir pel sistema educatiu i pel sistema de formació professional. Hem de donar resposta a necessitats de les persones i empreses.
Ha afectat molt la pandèmia al funcionament de l’FP Dual?
Això va per barris. Hi ha sectors sense incidència, com l’industrial, informàtica o administració. En canvi n’hi ha d’altres molt afectats, com hosteleria i turisme. Estem en condicions de recuperar les dades d’alumnes de formació professional dual pre-pandèmia. En el moment que sortim de la pandèmia recuperarem valors i fins i tot creixerem.
Sobre l’increment potencial de l’FP a Catalunya.
Hi ha molta demanda. D’aquí tres anys, el 49% de llocs de treball reclamaran llocs corresponents a FP. Tenim recorregut. Hi ha bastants programes en FP Dual, hi ha empreses que no poden cobrir els seus llocs de treball. Afortunadament l’estigma de la FP està canviant, les famílies canvien de visió i ve una època on és necessari i caldrà donar resposta perquè ens juguem la competitivitat de les empreses. I, per tant, també ens juguem el benestar del país.
Sobre la transició a l’economia verda al territori.
Quan dic Centres de Referència al territori és precisament per treballar de forma conjunta en això. Tenim un canvi tecnològic a la vista, també en digitalització i economia verda. L’FP ha de ser un referent per intentar adequar perfils dels alumnes al què realment demanda el mercat de treball. Cal parlar del compromís de les empreses: hem d’anar de la mà. FP i empresa és un binomi inseparable. És una relació simbiòtica on tots dos hem de guanyar.
Previsions de cara al curs vinent.
Evidentment dependrà de l’evolució de la pandèmia. M’agradaria que fos totalment presencial perquè l’FP requereix d’uns continguts presencials. És difícil de manera híbrida o a distància. Tot i això, en aquest any i quatre mesos, hem après molt, el professorat ha après i ha fet salt qualitatiu pel que fa a digitalització i plataformes a distància.
powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.