Quan anava a segon de Conservatori em van dir que no podia passar a tercer perquè no veia el director d’orquestra“. Són les paraules d’Adrián Rincón, que aquest dimecres es convertirà en el primer director d’orquestra cec titulat d’Espanya. Rincón ha passat pels micròfons de Tarragona Ràdio i ha explicat la seva història, que ha anat lligada a la superació i a la voluntat de perseverar en el seu objectiu: convertir-se en director d’orquestra.

“Vaig començar quan tenia tres anys. Anava a casa del meu tiet, que era molt melòman, i em va picar la curiositat. Gairebé tot ho rebia per l’oïda, encara que tenia una mica de vista encara. Els meus pares van decidir provar a veure si m’agradava i em van inscriure a una acadèmia privada”, recorda Rincón. Poc després es va inscriure al Conservatori, on va començar a estudiar trompa. Va ser aleshores quan es va trobar amb les primeres dificultats per continuar estudiant. “Vaig demanar que em deixessin continuar. Això passa sovint, que t’ho neguin sense provar. Cadascú ha de provar els seus límits i veure fins on pot arribar”, subratlla el músic.

“Necessitem programes per escriure música que siguin adients”

La sort va aparèixer en forma d’una professora “a qui sempre estaré molt agraït”. Es tracta d’una professora, Maria Teresa Ramos, que pel seu compte va començar a investigar sobre els signes de Braille musicals i va començar a aprendre’ls. “Ella m’ho va donar tot. De fet, sense ella no hauria pogut continuar estudiant música“, recalca Rincón, que fa ús del Braille Musical per poder escriure i llegir partitures.

En aquest sentit, Rincón demana programes informàtics “adients” per poder desenvolupar la seva feina. Aquest dimecres, el jove realitzarà el seu primer concert oficial com a director d’orquestra titulat. Serà a l’ESMUC de Barcelona, on estudia des del 2017.