La Proposició no de Llei insta també al govern espanyol que adopti les mesures necessàries per garantir les reparacions econòmiques i esportives oportunes al Nàstic de Tarragona pels fets ocorreguts en el partit disputat contra el Màlaga Club de Futbol el passat 22 de juny
Aquest dijous 12 de desembre, Esquerra Republicana de Catalunya ha registrat una Proposició de Llei al Congrés dels Diputats per reclamar al govern espanyol una estratègia específica per erradicar les actituds catalanòfobes en els esdeveniments esportius després de l’incident al partit del Nàstic de Tarragona contra el Màlaga Club de Futbol el passat 22 de juny. “El govern ha de fer tot el possible per acabar amb els discursos d’odi contra els catalans o qualsevol persona que parli català”, ha exigit Jordi Salvador, diputat republicà per Tarragona.
“Volem situar en el debat públic la lluita contra la catalanofòbia en els esdeveniments esportius. És una pràctica més habitual del que pensem i és intolerable”, ha declarat Salvador. La investigació de l’empresa mètode2, que van fer pública diferents mitjans de comunicació, va desvetllar que, suposadament, l’àrbitre del partit del Nàstic de Tarragona contra el Màlaga Club de Futbol el passat 22 de juny va proferir insults molts greus contra el públic, la ciutat de Tarragona i cap als catalans i catalanes. “Aquest escàndol ha evidenciat la necessitat de lluitar contra aquests discursos d’odi”, ha insistit Salvador.
La PNL dels republicans també exigeix al govern de l’Estat a “perseguir les actuacions que adulterin les competicions esportives professionals, estudiant eventuals conflictes d’interès del cos arbitral, així com la coincidència de partits esportivament rellevants i les oportunitats de promoció dins el cos d’àrbitres”.
Finalment, volen adoptar les mesures necessàries per garantir les reparacions econòmiques i esportives oportunes al Gimnàstic de Tarragona pels fets ocorreguts en el partit disputat contra el Màlaga Club de Futbol el passat 22 de juny de 2024, admetent els errors derivats de l’elecció arbitral.
Proposició de Llei:
Els mitjans de comunicació han informat sobre l’escàndol que presumptament implica l’arbitratge del partit Club Gimnàstic de Tarragona-Málaga Club de Futbol del passat 22 de juny de 2024, corresponent a la categoria de Primera Federació. El resultat del partit va ser d’empat a 2 gols, permetent al Málaga ascendir a Segona Divisió després de guanyar el partit anterior de l’eliminatòria. En paral·lel a aquest ascens, aquest àrbitre va ser també promocionat com a col·legiat de la categoria de Segona Divisió. Després d’encarregar una investigació, el club Gimnàstic de Tarragona s’ha querellat contra el col·legiat per falsedat documental en la redacció de l’acta del partit. L’acta arbitral relatava una sèrie d’insults i amenaces de mort al col·legiat, però les proves recollides, així com la mateixa investigació feta pels Mossos d’Esquadra després del partit, neguen que aquests fets tinguessin lloc. La refutació d’aquestes afirmacions és especialment important, ja que el Gimnàstic va ser sancionat amb el tancament del seu estadi durant quatre partits després de l’eliminatòria. Tanmateix, la investigació també és rellevant perquè apunta que l’arbitratge suposadament va discriminar el Gimnàstic durant el transcurs del mateix partit. La demanda del club català descriu afirmacions de l’àrbitre contra determinats jugadors de l’equip, un dels quals va ser expulsat i va rebre una sanció de 12 partits sense poder competir. Totes aquestes sospites són especialment greus per les expressions de catalanofòbia que, segons la investigació, va pronunciar el col·legiat. Aquestes expressions incloïen insults als Mossos d’Esquadra, a la ciutat de Tarragona i a Catalunya. Lamentablement, aquest és un exemple més dels discursos d’odi en el món de l’esport dirigits contra jugadors, entrenadors o directius de clubs catalans. Des dels insults rebuts per Aitana Bonmatí després de parlar en català durant la gala de la Pilota d’Or del 2024 a les protestes contra periodistes per usar aquesta llengua en la roda de premsa posterior a l’Extremadura UD – Girona FC el 2019, la llista de casos és llarga i sobradament coneguda.
- Perseguir les actuacions que adulterin les competicions esportives professionals, estudiant eventuals conflictes d’interès del cos arbitral, així com la coincidència de partits esportivament rellevants i les oportunitats de promoció dins el cos d’àrbitres.
- Crear una estratègia específica per erradicar les actituds catalanòfobes en els esdeveniments esportius com a part de la lluita contra els discursos d’odi.
- Adoptar les mesures necessàries per garantir les reparacions econòmiques i esportives oportunes al Gimnàstic de Tarragona pels fets ocorreguts en el partit disputat contra el Malaga Club de Futbol el passat 22 de juny de 2024, admetent els errors derivats de l’elecció arbitral.