Es busquen a Tarragona joves espigoladors per recuperar els aliments del camp que no tenen sortida al mercat, bàsicament per criteris estètics. Una entitat sense ànim de lucre es dedica a collir aquests productes i distribuir-lo entre persones amb risc d’exclusió social.

L’organització Espigoladors vol trobar voluntaris d’entre 16 i 35 anys per realitzar de manera periòdica aquesta pràctica mil·lenària. L’entitat busca joves amb consciència social i mediambiental per entrar als terrenys, amb previ permís dels productors, i collir els aliments que no tenen sortida en el mercat. En la majoria dels casos són productes que es queden al camp després de la collita principal a causa dels criteris estètics que marca el mercat. S’allunyen del que és l’estàndard per la seva mida o forma, tot i que la seva qualitat és igual o millor dels que sí es venen. Una de les impulsores del projecte, Anna Gras, explica que acostumen a espigolar al Camp de Tarragona de manera periòdica diferents dies de la setmana. Tots els aliments recuperats van destinats a entitats socials de la zona que treballen pel dret a una alimentació saludable

Abans de començar, els participants reben una breu formació sobre les pèrdues i el malbaratament alimentari i l’espigolament.

Espigoladors va néixer el 2014 per fomentar el dret a una alimentació saludable. A més, el moviment està relacionat amb una filosofia d’aprofitament alimentari i el no malbaratament del menjar.