el Govern de la Generalitat de Catalunya concedeix la Medalla Narcís Monturiol a Emilio Palomares, director de l’ICIQ i professor ICREA. El Prof. Palomares ha dedicat la seva carrera a la recerca en diverses àrees amb contribucions que han impactat diverses indústries, incloent-hi les energies renovables, la ciència dels materials i la catàlisi.
Gràcies a la seva recerca sobre cel·les solars i tecnologies d’emmagatzematge d’energia, s’han aplanat el camí per a fonts d’energia més netes i sostenibles. La seva dedicació a l’excel·lència científica també ha donat lloc a nombroses publicacions i patents, consolidant la seva posició com a figura destacada en la comunitat científica.
El treball de Palomares ha inspirat i influït en nombrosos investigadors i científics, especialment aquells que han format part del seu grup de recerca i han tingut l’oportunitat de desenvolupar la seva carrera investigadora al seu costat. En resposta al reconeixement el director de l’ICIQ ha afirmant que “estic profundament agraït de rebre la Medalla Narcís Monturiol, un reconeixement que subratlla el paper de la recerca científica en el progrés social, i és un orgull contribuir a aquest repte”.
Monturiol, un il·lustre inventor i polític català del segle XIX
La Medalla Narcís Monturiol és un dels honors més alts concedits pel govern català a aquelles persones que han fet contribucions exemplars a la ciència i la tecnologia a Catalunya. Establerts el 1982, aquests premis reconeixen el llegat de Narcís Monturiol Estarriol (1819-1885), un il·lustre inventor i polític català del segle XIX.
Contribucions exemplars a la ciència i la tecnologia
El Prof. Palomares s’uneix a un grup selecte de destinataris de la Medalla Narcís Monturiol, incloent-hi Jordi Alberich Vibé (Universitat de Barcelona – UB), Anna Alberni Jordà (UB), Joan Grimalt i Obrador (CSIC), Àngel Lozano Solsona (Universitat Pompeu Fabra – UPF), Ana Isabel Pérez Neira (Universitat Politècnica de Barcelona – UPC), Petia Radeva (UB), Marta Reynal Querol (UPF), Gustavo A. Slafer (AGROTECNIO), Antonio Villaverde Corrales (Universitat Autònoma de Barcelona – UAB) del sistema de coneixement català.
A més, el Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) ha estat guardonat amb la Placa Narcís Monturiol en reconeixement dels seus esforços. És destacable que l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ-CERCA) va rebre la Placa Narcís Monturiol el 2009.
Mitjançant l’atorgament d’aquests honors, la Generalitat de Catalunya reafirma el seu compromís de fomentar l’excel·lència científica i la innovació dins de la regió. La dedicació de Palomares a la recerca científica serveix com a inspiració per a les futures generacions de científics.
Científic amb dilatada trajectòria
Sobre el Prof. Emilio J. Palomares Gil (València,1974) va estudiar Biologia a la UVEG (1997). Després de graduar-se es va unir al grup del Prof. Hermenegildo García en el UPV-ITQ-CSIC, on va obtenir el seu doctorat l’any 2001.
El 2001 va rebre una beca Marie Slowdowska-Curie a l’Imperial College (Londres, Regne Unit). Allà va començar la seva feina amb dispositius moleculars per a la conversió d’energia, sota la direcció del Prof. James R. Durrant. El 2004, Palomares va obtenir un contracte “Ramón y Cajal” a l’ICMol-UVEG. El mes d’abril de 2006 va aconseguir un contracte a l’ICIQ. Des de 2009, és Professor d’Investigació ICREA a l’ICIQ.
El 2009 va rebre una ERC Starting Grant per a treballar en quantum dots per a dispositius de conversió d’energia i una PoC de l’ERC el 2015 per portar la recerca al mercat desenvolupant un sistema demo per a la detecció ràpida de fibrosi quística en humans. El 2006, el Prof. Palomares va rebre el Premi a Joves Investigadors de la Reial Societat Espanyola de Química i el 2010, el Premi INNOVA 2010 de l’Associació Espanyola SusChem. El 2019, va rebre la Càtedra Internacional de Solucions Energètiques i Ambientals (E2S) de la Université de Pau et des Pays de l’Adour (UPPA). Més tard, al setembre de 2020, va ser elegit Director de l’ICIQ durant els pròxims 5 anys.
Blau de Prússia, el color dels incondicionals de la química
‘Blau de Prússia’ és el nou podcast coproduït per Tarragona Ràdio i l’ICIQ sobre la investigació química del Camp de Tarragona. L’objectiu principal és realitzar un podcast pioner que també s’emetrà al 96.7 FM en horari matinal per a totes les audiències, apropant així a la gent del territori la importància de l’activitat científica, i singularment de la química, que trobem a tot arreu i és clau a Tarragona.