L’acte s’ha fet aquest dissabte al matí en el marc del Programa de Memòria Democràtica de Tarragona d’enguany, amb les respectives ofrenes florals en cadascun dels espais del cementiri, ara senyalitzats. L’objectiu és la dignificació i senyalització de les dues fosses de petites dimensions, un gest molt important per aquelles persones a qui el règim franquista va assassinar els seus familiars.

En aquests dos indrets reposen les restes de catorze homes, d’entre 22 i 49 anys, que van ser condemnats a mort i afusellats per les autoritats franquistes entre els anys 1939 i 1940. Els treballs de dignificació que s’han dut a terme han estat promoguts per l’associació Fòrum de Tarragona per la Memòria (FTM) i els ha fet la Xarxa Santa Tecla. 

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

El conseller de Memòria Històrica, Manel Castaño, diu que la dignificació és una reivindicació històrica que aquest dissabte s’ha fet realitat. Aquestes làpides de les persones afusellades per la dictadura, ara senyalitzades amb una placa, esdevenen un testimoni del seu sacrifici en la defensa de la legalitat republicana, ha afegit Castaño. El conseller republicà ha agraït la tasca i perseverança del Fòrum de Tarragona per la Memòria, així com els treballs de la Xarxa Santa Tecla, que donen per tancat el procés de dignificació de les diferents fosses comunes que hi ha al cementiri de la ciutat.

Presentació senyalització fosses comunes al cementiri. foto Tjerk van der Meulen 12.11.22
Presentació senyalització fosses comunes al cementiri. foto Tjerk van der Meulen 12.11.22
2022_11_12_01_VDM 005 Presentació senyalització fosses comunes al cementiri. foto Tjerk van der Meulen 12.11.22 Tarragona (Tarragonés) Ajuntament de Tarragona
Presentació senyalització fosses comunes al cementiri. foto Tjerk van der Meulen 12.11.22
Presentació senyalització fosses comunes al cementiri. foto Tjerk van der Meulen 12.11.22

L’any 2010 es va inaugurar l’espai escultòric Dignitat, al costat de la gran fossa comuna del cementiri, en memòria de les 771 víctimes de la repressió franquista a les nostres comarques entre 1939 i 1948, un cop acabada la Guerra Civil.

La dignificació d’aquests espais s’emmarca en un seguit d’actuacions de recuperació de la memòria democràtica, com la senyalització a la Casa del Pretori Romà “Pilats”; presó franquista fins el 1953 on més de 3.500 persones van patir tota mena de vexacions i des d’on partien, moltes d’elles, per a ser afusellades al costat del cementiri. Les execucions de més de 700 persones es van dur a terme entre 1939 i 1945 al turó de l’Oliva i dins del mateix cementiri de la ciutat.  

La presidenta de l’Associació de Víctimes de la Repressió Franquista a Tarragona, Montserrat Giné, ha fet també una ofrena a les dues fosses, en nom dels familiars. Ha dit que per ells era molt dur no saber on eren les persones estimades que el règim va assassinar. Espera, d’altra banda, que la Llei de Memòria Democràtica, aprovada recentment per l’Estat, porti canvis, tot i que encara hi ha molts esculls profunds que no es volen tractar.  

Noms i cognoms de les 14 persones assassinades

Gràcies a la recerca de l’historiador Francesc Xavier Tolosana, s’han pogut identificar les restes de les 14 persones enterrades en les dues fosses comunes dignificades: 

Joan Manresa Vallespinós (45 anys), Restituto Ramos González (33 anys), Marià Barberà Villagrasa (35 anys), Josep Giné Anguela (35 anys), Gregoria Masalias Torres (27 anys), Francesc Pascual Sas (30 anys), Joan Pellicer Palau (35 anys), Victorià Romeu Gatell (26 anys), Joan Salas Melich (42 anys), Salvador Cañellas Garriga (47 anys), Josep Capdevila Nuet (41 anys), Jaume Gras Guasch (49 anys), Rafael Grivé Grivé (22 anys), Jaume Pairot Fabra (32 anys).