La Fundació Catalunya-La Pedrera presenta els 157 estudiants seleccionats, entre els 991 candidats, del programa Bojos per la Ciència, que té per objectiu estimular el talent científic per a joves estudiants de secundària. l’acte s’ha fet aquest dissabte a La Pedrera, a Barcelona. 

D’aquest estudiants n’hi ha 20 que faran el curs Bojos per l’arqueologia!, organitzat en el marc de les sinèrgies establertes entre l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) i l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (ICRPC), amb l’objectiu de sensibilitzar els joves pel món de l’arqueologia, la conservació i preservació del patrimoni cultural.

Dels 20 triats per participar al Bojos per l’arqueologia, 11 són nois, 9 noies, 14 de les comarques barcelonines, 1 de les de Girona, dos de les de Lleida i 3 de les de Tarragona. L’alumnat farà activitats als tres centres i la primera d’elles serà a l’IPHES, dissabte 18 de gener.

Amb l’arqueòleg Lluís Batista descobriran les sis fites de l’evolució humana, és a dir, el bipedisme (fa sobre 5 milions d’anys), l’elaboració d’eines (2,5 anys abans del present), la parla (fa uns 500.000 anys), el foc (també uns 500.000 anys abans del present), els enterraments (120.000 anys) i el pensament simbòlic (20.000 anys).

En aquest curs, que es realitzarà durant 18 caps de setmana de gener a desembre de 2014, els participants tindran l’oportunitat d’ampliar, de la mà de reconeguts especialistes, els seus coneixements sobre Prehistòria i Evolució Humana, Arqueologia Clàssica i la Conservació i Preservació del Patrimoni Cultural. També coneixeran els mètodes d’excavació i registre i l’anàlisi dels objectes recuperats als jaciments i com es feien i amb quins materials les construccions i tombes fa més de 2.000 anys.

Com a element de connexió amb el present, podran conèixer com es museïtzen les restes arqueològiques, visitar un jaciment arqueològic o passejar-se per un centre d’arqueologia subaquàtica.