Atemptat ETA a Enpetrol (12 de juny de 1987)
Atemptat ETA a Enpetrol (12 de juny de 1987)

Es compleixen 10 anys des de que la banda terrorista ETA va fer l’anunci de la fi de la seva activitat armada. Eren les set de la tarda del 20 d’octubre de 2011. L’edició digital del diari Gara va publicar un vídeo de dos minuts i 37 segons. S’hi veien tres encaputxats que feien l’anunci del “cessament definitiu de l’activitat armada”.

Una mica més de dos minuts que posaven punt i final a més de 40 anys de conflicte, 84 segrestos, 2.000 ferits, 857 assassinats i més de 3.000 atemptats

A Tarragona, la banda terrorista va perpetrar diversos atemptats

Una bomba va ferir 33 persones a l’aeroport de Reus, el juliol de 1996. Altres dues bombes van esclatar a Salou i Cambrils, aquell mateix any, però sense provocar ferits. A l’hotel cala Font de Salou, la banda terrorista va fer esclatar un cotxe bomba amb 40 quilos d’explosius, va ser uns anys després, l’agost de 2001, provocant 13 ferits.

El novembre de 1990, ETA atempta contra la casa quarter de la Guàrdia Civil a Sant Carles de la Ràpita amb un cotxe bomba dirigit per control remot. El vehicle, que transportava 40 quilos d’amonal, només va ocasionar danys materials, malgrat que va ser aparcat davant de la porta d’un col·legi públic.

L’atemptat més recordat a Tarragona, però, és el del 12 de juny de 1987, quan ETA va atemptar contra el del rack d’Enpetrol, sense causar víctimes mortals. El so de la gran flamarada provocada per l’explosió de fa 34 anys atemoria el territori i provocava la fugida de més de 20.000 tarragonins i tarragonines, molts amb bata i pijama, enmig de la nit i presos pel pànic.

La gran flamarada era visible a quilòmetres de distància i la por es va instal·lar entre la població. Va ser una nit molt llarga, en la que molts del que van fugir es va trobar carreteres col·lapsades i llocs improvisats on van haver de passar la nit.

Tomàs Carot i Josep Maria Àrias
Tomàs Carot i Josep Maria Àrias

En temps de tertúlia hem recordat l’atemptat a Enpetrol i tot el que ha vingut després. Ens han acompanyat els veterans periodistes Tomàs Carot i Josep Maria Àrias.

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

Antoni Batista: “Cal destacar el triomf del dret a la vida tal com es reclamava quan hi havia morts

ETA va cometre una trentena d’atemptats a Catalunya, que es van saldar amb 55 víctimes mortals. Destaquen el d’Hipercor l’any 1987, el de Vic l’any 1991 o l’assassinat d’Ernest Lluch el 2000.

Avui, deu anys després de l’anunci, d’aquells dos minuts i 37 segons que el Govern Espanyol de l’època va qualificar d’històrics, parlem amb Antoni Batista, deu llibres sobre la banda armada i un dels màxims experts en el conflicte basc. Doctor en ciències de la comunicació, periodista i músic, en rememora l’acte que va impulsar l’any 2012 a la Universitat de Barcelona, on l’exdirigent abertzale Pernando Barrena va reconèixer el dolor causat per ETA davant de familiars de víctimes del terrorisme com Rosa Lluch i Roberto Manrique.

Antoni Batista als estudis de Tarragona Ràdio

Batista ha publicat el seu desè llibre sobre ETA i el conflicte basc. Es titula “Eta i nosaltres” (Edicions 62). El periodista resident a Torredembarra repassa en 260 planes les relacions d’ETA amb Catalunya des dels seus orígens fins al final. 

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

Primera entrevista amb l’últim cap de l’aparell polític d’ETA, David Pla

També hem conversat amb la periodista Jordina Arnau, de la Selva del Camp, forma part del programa ‘Planta baixa’ de TV3.

Entrevista de Jordina Arnau a David Pla, foto de Pep Vendrell

Aquesta setmana coincidint amb l’aniversari del cessament definitiu de l’activitat armada d’ETA, ha entrevistat a un dels tres encaputxats que va fer l’anunci ara fa una dècada, David Pla, últim cap de l’aparell polític de la banda terrorista. 

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.