Hem encetat la programació especial del 25N, dia per l’eliminació de la violència vers les dones, des de la plaça de la Font.
Hem iniciat l’especial des del Pati Jaume I, amb un recorregut per l’exposició ‘Dones en lluita’ d’Amnistia Internacional, ens hi ha acompanyat Francesca Paola Traglia, amb la que hem conegut històries de dones valentes i lluitadores. Històries de dones de diferents llocs del planeta que en el seu dia a dia lluiten contra desigualtat econòmica, contra la violència sexual cap a dones i nenes, contra l’expoliació dels recursos naturals…
Tot seguit, hem seguit en directe el Manifest del Dia Internacional per l’eradicació de la violència de gènere, des de la plaça de la Font. I, a continuació, ens ha acompanyat la conseller de Feministes i LGTBQ+, Carla Aguilar-Cunill.
També hem fet parada furgoneta punt lila i arciris. I de l’equip Punt Lila I Arc Iris: Amb Carmen Gómez i Alba Garcia Magaña.
Hem conegut la Unitat especialitzada en violència de gènere dels Mossos d’Esquadra. amb la caporal, Gemma Sánchez. També la Unitat d’Atenció a la Víctima de la Guàrdia Urbana de Tarragona, amb l’agent adcrits a la Unitat, Manuel Fernández.
Des de la Plaça Dona treballadora, hem seguit en directe la presentació del projecte ‘Porta violeta’, més la lectura d’un manifest.
També hem fet el programa ‘TOQUEM PEDRA’ des de la plaça de la Font, ens fem ressó del protocol per evitar l’assetjament de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC).
A la primera part, Lydia Gil i Maura Lerga, representants del Comitè d’Igualtat de l’ICAC. A la segona, els investigadors Josep Maria Macias i Karen Fortuny, que ens han parlat del jaciment de València “la vella” i la recent publicació sobre recintes fortificats en època visigoda. També hem connectat amb Albert Ribera, investigador de la universitat de València, adscrit a l’ICAC, que coordina la recerca al jaciment des de València.
Un REPORTATGE ens ha obert els ulls sobre les dones amb discapacitat, que pateixen una doble discriminació: Per raó de gènere i per la pròpia discapacitat. Una situació que, per si no fós poc greu, ha patit un empitjorament a causa de la crisi sanitària provocada per la pandèmia de COVID-19. Com ho viuen les entitats tarragonines, que són, en gran mesura,les que reben i donen suport a les víctimes? Ho analitzem en aquest reportatge.
Hem fet tertúlia amb entitats socials que treballen el tema de la igualtat des de la ciutat.: Amb Dones Republicanes, col.lectiu femení i feminista adscrit a ERC, amb Eva Jané.
També amb Fridas, col.lectiu feminista de Tarragona. Fan xerrades a les escoles. Sota el lema “La pandèmia de les violències masclistes també mata”, ens convoquen a manifestació a les 19h a la Plaça de la Font, ens ha acompanyat Marina Troyano.
I amb Cau de llunes, assamblea feminista revolucionària de Tarragona. Com a actes previs, van organitzar un taller de defensa personal, ahir al vespre una marxa nocturna i per avui concentració a les 19h a la plaça de la Font. Olga Muntades n’és una de les membres.
A la URV s’hi duen a terme molts treballs d’investigació al voltant de la violència de gènere. Avui en coneixerem alguns de la mà de les seves investigadores:
Neus Oliveras és professora de Dret Públic de la URV. Va participar en una xerrada TEDx titulada “Dels contes de fades a la violència de gènere”
El vídeo de la xerrada de la Neus s’ha projectat simultàniament a les classes virtuals de la URV avui a les 12h. És un dels actes organitzats per la Unitat d’igualtat que codirigeix el professor de Dret públic Víctor Merino.
Durant tot el dia el Punt Lila i Arc Iris farà parada a la Plaça de la Font. Es tracta d’una furgoneta itineratn que dona informació sobre la violència masclista: els protocols que es poden seguir, on s’ha de demanar ajuda o com es pot prevenir. En parlem amb la tècnica del programa Respecta, Alba Garcia Magaña.
Ens acompanya també Laura Romàn, secretària general i responsable de polítiques d’igualtat de la URV.
Belén Gallo és subdirectora de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses a Tarragona. Un estudi del 2018 en què va participar i fet amb dades de la demarcació, descarta que els maltratadors tinguin un perfil psicopatològic.
Finalment, Àfrica Cruz, professora de Dret Penal a la URV. Com a advocada, ha treballat molts anys al torn d’ofici i li ha tocat defensar tant víctimes com agressors de violència de gènere.