Les poblacions que s’ubiquen al costat dels polígons Nord i Sud de Tarragona, com Constantí, El Morell o els barris de Ponent, estan més afectades per les immissions. Així ho ha explicat el director de l’àrea de Territori de l’Institut Cerdà, Lluís Inglada. L’institut és l’encarregat d’elaborar l’Estudi de la Qualitat de l’Aire, amb la complicitat de la URV, Repsol i l’AEQT. L’estudi analitza una seixantena de compostos volàtils, alguns dels quals estan referenciats i sota normativa, com és el cas del benzé o el butadié.
“Busquem una seixantena de compostos i n’analitzem uns quaranta. La ciutat que té més presència d’aquests compostos és Barcelona, i si mirem el butadié, Girona té nivells semblants als de Tarragona, al voltant de 0.4 micrograms per metre cúbic d’aire. Si mirem altres poblacions al voltant de les zones industrials, com el Polígon Nord o Sud, les xifres creixen una mica més”, ha explicat Inglada en declaracions a Tarragona Ràdio.
Metodologia de la URV contrastada a nivell mundial
La metodologia de treball de l’Estudi de la Qualitat de l’Aire ha estat ideada per la URV. Els investigadors fan ús d’uns tubs que s’instal·len en diferents punts de la ciutat, en zones cèntriques habitades, i retenen partícules de diferents elements contaminants. Els tubs es recullen i s’analitzen, s’extreuen les partícules i es mira el nivell de concentració, durant 14 dies cada mes.
Això permet donar una mitjana anual que es contrasta amb les limitacions de gasos volàtils de la Unió Europea. Això, però, impedeix que els investigadors analitzin els màxims i els mínims, fet que ha estat polèmic en exercicis anteriors. “Els nivells normatius dels compostos es referencien amb mitjanes anuals, per poder comparar resultats amb les normatives”, ha dit en aquest sentit Inglada. Els resultats de l’estudi es completaran amb les dades dels darrers sis mesos de l’any.
powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.