Es desmunta la imatge tradicional de que els hominins del Paleolític Inferior eren carronyaires que ocupaven un esglaó baix a la cadena tròfica. S’ha demostrat en la tesi doctoral, defensada recentment a l’IPHES per l’arqueòleg Antonio Pineda.

Aquesta memòria, desenvolupada durant poc més de tres anys, és la primera que està centrada en el jaciment del Barranc de la Boella. Es tracta d’una zona a l’aire lliure prop de la Canonja, on els estudis paleoecològics i geològics suggereixen la presència de grans masses d’aigua. Suposava, així, un entorn competitiu i de risc. L’estudi evidencia un èxit d’aquests hominins en entorns d’alta competència amb altres depredadors.

A aquestes conclusions s’ha arribat a partir d’un anàlisi de les restes faunístiques de tres conjunts del Paleolític Inferior de la Península Ibèrica: la Mina i el Forn, ubicats a l’esmentat Barranc de la Boella; i Torralba, a Sòria. S’han estudiat els perfils anatòmics esquelètics dels animals. A partir de diverses recerques actuals, se sap que els diferents nivells de competència entre depredadors deixen empremta en els elements ossis que sobreviuen al consum del carnívors.

L’excavació compta amb el suport logístic i econòmic de l’Ajuntament de la Canonja, així com del Departament de Cultura de la Generalitat. A més, forma part del projecte de recerca ‘Evolució paleoambiental i poblament prehistòric a les conques dels rius Francolí, Gaià, Siurana i rieres del Camp de Tarragona’, finançat també pel departament esmentat.