Uns 150 alumnes de les Escoles Ambaixadores del Parlament Europeu a la demarcació de Tarragona han homenatjat aquest divendres les víctimes de l’holocaust. “Hem de recordar-les perquè no es torni a repetir, si ho oblidem tornarem a cometre els mateixos errors”, ha afirmat la Sara Prat, estudiant de 4t d’ESO de l’escola Vedruna Sagrat Cor de Tarragona. En l’acte, els joves han fet una ofrena floral al monument als morts a Mauthausen, situat al Camp de Mart, així com un minut de silenci. Tot seguit, tots ells han debatut sobre l’auge dels totalitarismes i la importància de la memòria històrica amb l’eurodiputada Diana Riba. També han assegurat que s’han d’aturar les guerres d’Ucraïna i Palestina perquè, diuen, “no beneficien a ningú”.
![Alumnes de les Escoles Ambaixadores del Parlament Europeu a la demarcació de Tarragona durant l'homenatge fet a les víctimes de l'holocaust a Tarragona
Data de publicació: divendres 26 de gener del 2024, 13:32
Localització: Tarragona
Autor: Mar Rovira](https://www.tarragonaradio.cat/wp-content/uploads/2024/01/cbd375aa-e1af-4fb3-bf55-422e6bdc9cc9-1024x683.jpg)
“És molt important que la gent jove ens conscienciem més sobre l’holocaust, hem de recordar el que ha passat per intentar millorar en el futur”, ha asseverat Ruby Varela, alumna de primer de Batxillerat de l’institut Pons d’Icart de Tarragona, un dels tres centres ambaixadors. Comparteix opinió, l’Unai Asensio, estudiant de 4t d’ESO de l’institut La Mar de la Frau de Cambrils, qui ha reivindicat la importància de la memòria històrica. “Hem d’estar aquí presents perquè l’holocaust va passar i l’hem de recordar”, ha afegit.
![Alumnes de les Escoles Ambaixadores del Parlament Europeu a la demarcació de Tarragona amb una bandera europea en l'homenatge fet a les víctimes de l'holocaust a Tarragona
Data de publicació: divendres 26 de gener del 2024, 13:32
Localització: Tarragona
Autor: Mar Rovira](https://www.tarragonaradio.cat/wp-content/uploads/2024/01/ab978612-9e81-4e32-a280-556b077bb18c-1024x683.jpg)
Pel que fa al conflicte bèl·lic d’Israel a Palestina, els estudiants sostenen que no són prou conscients de la situació que viuen els habitants de Gaza. “Fa tants anys que estan en guerra que la gent no s’adona del que està passant, i com que no és Europa no li donem tanta importància i li hauríem de fer”, ha lamentat Varela. La Paula Rodríguez, alumna de 4t d’ESO de l’escola Vedruna Sagrat Cor, també considera que la situació és “molt complicada”. “Ningú surt beneficiat en cap guerra, s’haurien d’acabar per la via de la diplomàcia”, ha comentat.
En la vigília del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, els alumnes de les tres escoles ambaixadores han participat en l’acte organitzat al Camp de Mart, on tres representants de l’alumnat han fet una ofrena floral al monument dedicat als morts de Mauthausen. Després, s’ha dut a terme un minut de silenci per recordar les víctimes i el saxofonista Xavier Pié ha tancat l’acte amb la interpretació de l’himne europeu. Finalment, els estudiants s’han dirigit a l’Antiga Audiència per debatre i reflexionar sobre la barbàrie amb l’eurodiputada Diana Riba i Llibert Tarragó, periodista i fill del deportat a Mauthausen, Joan Tarragó.
Prèviament, en la seva intervenció, Riba ha fet una crida als joves perquè s’alcin contra els totalitarismes. “Una supervivent d’Auschwitz va dir que els camps d’extermini no surten del no-res, sinó dels petits detalls, tots els totalitarismes surten de llocs tan quotidians com d’una escola o d’una família, estiguem atens i enfortim el nostre dia a dia, fem de la nostra societat un lloc divers, on poder viure en llibertat perquè les democràcies són molt fràgils i és molt fàcil tornar a aquests temps foscos”, ha manifestat l’eurodiputada.
En el mateix sentit s’ha posicionat el director del Memorial Democràtic de la Generalitat, Jordi Font, que ha demanat als estudiants el seu compromís en la defensa de les llibertats: els actes commemoratius com el d’avui no són només un recordatori del passat, sinó que són una aposta per a un futur millor, on no hi hagi espai pel racisme ni la xenofòbia i on triomfin els drets socials.
Programa Escoles Ambaixadores del Parlament Europeu
El programa Escoles Ambaixadores del Parlament Europeu es va inaugurar en el curs acadèmic 2015/2016 amb l’objectiu d’acostar el funcionament del treball legislatiu i polític de la institució als alumnes de 4t d’ESO, 1r i 2n de Batxillerat i al grau mitjà de Formació Professional. Enguany, en la novena edició, hi han participat 116 centres d’arreu d’Espanya, dels quals 14 són de Catalunya i 3 de Tarragona. En concret, l’escola Vedruna Sagrat Cor de Tarragona i els instituts Pons d’Icart i La Mar de la Frau de Cambrils.