Eudald Carbonell prediu un futur amb noves espècies i consciències humanes. Tot el que ara entenem canviarà, afirma en el seu darrer llibre De la caverna al cosmos. Nous horitzons per a l’espècie humana. L’arqueòleg i paleontòleg, ara jubilat, es mostra preocupat pel futur de la humanitat però vaticina que “gràcies a la IA i la tecnologia, anirem cap a la transhumanitat, i posteriorment arribarem a la posthumanitat“.
En una entrevista a Tarragona Ràdio Eudald Carbonell destaca la singularitat del llibre, un dels primers predictius que escriu.
El catedràtic emèrit de la URV se centra més en abocar els seus pensaments sobre el futur que no pas sobre els seus coneixements sobre el passat prehistòric, que tant bé coneix després de 45 anys a peu de canó a les excavacions.
Afirma contundent que “tot el que ara coneixem canviarà en unes dècades”. Hi haurà canvis profunds i “el món estarà dominat per humanoides, que ja existeixen, i per espècies o subespècies editades genèticament, a banda dels que no voldran ser modificats, el que portarà també noves consciències”.
Posa com a exemple la mítica escena de la Cantina de Mos Eisley, de la pel·lícula La Guerra de las Galaxias, on conviuen diferents espècies. En aquest sentit, i sobre el futur, al llibre vaticina també que ‘el sexe i el flirteig aniran desapareixen’ en aquest futur que planteja viurem una profunda transformació de l’espècie i res serà com és ara’.
Per Carbonell “en una dècada ja serem transhumants”, però veu necessari un reajustament demogràfic, cal més població, assegura.
La “deshumanització forma part del procés de la humanització”, afirma. De fet, assegura que encara que sembli paradoxal, “ens adaptarem deshumanitzant-nos”. Fa 2 milions d’anys que vam aprendre a parlar, “i ara la IA serà també determinant”.
“Ens adaptarem deshumanitzant-nos. Fa 2 milions d’anys que vam aprendre a parlar, i ara la IA (intel·ligència artificial) serà també determinant”
Assegura que la caiguda demogràfica ’és molt bèstia’ i que a aquest pas anem molt malament, afirma “ens extingirem”. Es per això que creu que cal més població.
L’arqueòleg lamenta la gestió humana que hem fet del clima que, al seu parer, i cita els científics, serà irreversible, és recorda que anem cap a una glaciació, que arribarà en els propers anys a l’Atlàntic Nord, on ja es deixa notar. Reitera a llibre el que ja ha dit en altres ocasions i també insisteix en aquest nou títol, que ‘els humans som una espècie imbècil’.
A l’Àrtic, la temperatura està pujat 7/8 graus
L’escalfament actual ja no l’aturarem, afirma, i “el que alguns científics ja apunten és que provocarà, de retruc, un refredament global que arribarà d’aquí a 30-40 anys”.
“Jo quan hi vaig estar ara fa uns anys, a l’Àrtic, el més de maig ja feia calor, ho he vist en primera persona. I en 40 anys hem vist desaparèixer les neus perpètues a molts cims dels Pirineus”.
Contundent novament, Carbonell assegura el que ja sembla una evidència, que les glaceres del Pirineus desapareixeran en aquest segle. “Jo vaig veure i al meu poble les congestes que hi havia l’any 1975, i també el mateix any a la Sierra de la Demanda, a Atapuerca, i ja no hi són”. Conclou que plourà molt, torrencialment, com s’ha vist a València, però el més preocupant es que “plourà un 30% menys a la Mediterrània, i això provocarà greus problemes”.
El llibre comença amb un pensament molt poderós, amb el que acabem l’entrevista als estudis de Tarragona Ràdio: ‘som pols d’estrelles pensants’.
De la caverna al cosmos. Nous horitzons per a l’espècie humana (Ara llibres) es presenta aquest dimarts (19 h) a la cooperativa Abacus de Tarragona, serà amb una conversa entre Eudald Carbonell i la periodista Cinta S. Bellmunt.
Evoluciona, la investigació sobre l’evolució humana, amb l’Iphes
Espai científic en coproducció amb l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES-CERCA). Programa quinzenal (10:05 – 10:45 h) conduït per Josep Suñé amb l’objectiu de donar a conèixer l’activitat que genera la investigació sobre l’evolució humana.