L’arqueòleg Eudald Carbonell, catedràtic en Prehistòria, és una de les 20 persones distingides enguany amb la Creu de Sant Jordi, en el seu cas, “per la seva gran tasca científica i divulgativa dins del camp de l’arqueologia i la prehistòria”, segons ha fet públic aquest migdia el Govern de la Generalitat de Catalunya.

En saber-ho, Carbonell ha manifestat que està “molt content i agraït per ser un dels guardonats. És molt important per a mi com un reconeixement a la meva tasca científica i de socialització de l’evolució humana que desenvolupo des de fa molts anys. Per això, rebo aquest premi amb el cap i amb el cor”, ha manifestat.

L’arqueòleg passava ara fa unes setmanes per la “Veu de Tarragona” per presentar el seu darrer llibre: De la caverna al cosmos. Nous horitzons per a l’espècie humana.

La primera castellera de Catalunya, Aurora Batet, entre els guardonats

Es va iniciar als castells amb els Xiquets de l’Eraprunyà i també va actuar amb la Colla dels Xiquets de Valls, Colla de la Muixerra dels Xiquets de Valls i Colla Vella dels Xiquets de Valls, fent d’aixecadora, dosos i quarts. Va ser a Gavà on Batet va començar a participar regularment als castells. Josep Batet, el seu pare, va anar a Gavà amb tota la família per motius de feina. La colla dels Xiquets de l’Eramprunyà va ser la primera fundada fora de les comarques de Tarragona i la primera amb una noia que hi actuava regularment. Aurora Batet és nascuda a Reus però resident a Gavà, on aquest estiu, per Sant Pere, la ciutat i la Colla de Gavà li feien un merescut homenatge. Rep la Creu de Sant Jordi “pel seu important paper en la promoció de la igualtat dintre del món de la cultura popular”.

El filòleg i l’expolític tarragoní Josep-Lluís Carod-Rovira i la pallassa vallenca Pepa Plana entre els guardonats aquest 2024

A Carod-Rovira li atorguen la Creu de Sant Jordi “per la seva destacada dedicació als afers públics, com una figura cabdal dintre de la vida cívica i política de Catalunya”. La seva activa participació en l’activisme cultural i la vida política el van portar a ser conseller en cap i vicepresident del Govern de la Generalitat de Catalunya, durant la VII i VIII legislatura.

Pel que fa a Pepa Plana, la vallenca ha estat escollida “per la seva cabdal contribució al món de les arts escèniques i el circ”.

La futbolista Aitana Bonmatí, la periodista Àngels Barceló, la plataforma audiovisual Filmin i SOS Racisme són algunes de les 20 personalitats i 10 entitats que rebran la Creu de Sant Jordi 2024

Altres guardonats són l’atleta i corredor de muntanya Kilian Jornet, el polític Isidre Molas, els actors Eduard Fernández i Clara Segura, la Fundació La Fageda i el sindicat Unió de Pagesos. 

La llista de les 20 personalitats escollides, la completa el catedràtic en matemàtiques Claudi Alsina, la catedràtica emèrita en àlgebra Pilar Bayer, el metge i catedràtic en Farmacologia Jordi Camí, el poeta i traductor Salvador Oliva, la metgessa Maria Antònia Peralba, el youtuber i activista social Jordi Sabaté, la catedràtica emèrita de matemàtiques Marta Sanz-Solé, la matemàtica, informàtica i escriptora Carme Torras, la farmacèutica Elia Torroella i el músic de rumba Joan Ximénez (El Petitet).

Pel que fa a les entitat que rebran la Creu de Sant Jordi 2024 hi ha l’Associació Dret a Morir Dignament – Catalunya, l’Associació Softcatalà, el Consell Català del Moviment Europeu, la Fageda Fundació, Filmin, la Fundació Centres d’Alt Rendiment Empresarial i Social (CARES), la Fundació Solidança, Nomada Studio, SOS Racisme de Catalunya i Unió de Pagesos de Catalunya.

El Govern els concedeix un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat “pels serveis destacats a Catalunya en defensa de la seva identitat o en el pla cívic i cultural”.

Persones guardonades

  • Claudi Alsina i Català. Catedràtic en Matemàtiques. Pel seu gran treball en l’àmbit científic i la seva important tasca en la innovació educativa i la divulgació de les matemàtiques.
  • Àngels Barceló i Suárez. Periodista. Per la seva remarcable carrera periodística, com una de les cares catalanes més reconegudes dintre del món de la comunicació.
  • Aurora Batet i Riello. Castellera. Pel seu important paper en la promoció de la igualtat dintre del món de la cultura popular. Pionera en el món dels castells, va obrir el camí perquè les dones participessin regularment en aquesta tradició festiva.
  • Pilar Bayer Isant. Catedràtica emèrita en Àlgebra. Per la seva destacada carrera i aportacions dintre del món de les ciències i les matemàtiques.
  • Aitana Bonmatí i Conca. Futbolista. Per la seva excel·lent carrera esportiva, en què destaca com una de les futbolistes catalanes més talentoses i amb més èxit.
  • Jordi Camí i Morell. Metge i catedràtic en Farmacologia. Per la seva rellevant tasca científica i social, per les seves contribucions en la millora de la qualitat de vida.
  • Eudald Carbonell i Roura. Arqueòleg i catedràtic en Prehistòria. Per la seva gran tasca científica i divulgativa dintre del camp de l’arqueologia i la prehistòria.
  • Josep-Lluís Carod-Rovira. Polític i filòleg. Per la seva destacada dedicació als afers públics, com una figura cabdal dintre de la vida cívica i política de Catalunya.
  • Eduard Fernández Serrano. Actor. Pel seu talent artístic i la seva gran qualitat interpretativa, que l’han portat a ser un dels actors més estimats i admirats per part del públic català.
  • Kilian Jornet Burgada. Atleta de muntanya. Per la seva brillant carrera esportiva vinculada al món de la muntanya i la seva tasca en la conservació del medi ambient.
  • Isidre Molas i Batllori. Polític i catedràtic en Dret Constitucional. Per la seva forta defensa dels valors democràtics i la seva tasca d’investigació en el camp de les ciències polítiques i socials.
  • Salvador Oliva Llinàs. Poeta, traductor i catedràtic en Filologia Catalana. Pel seu important talent literari i la seva gran habilitat traductora.
  • Maria Antònia Peralba Pellicer. Metgessa. Per posar sempre en valor la sanitat al món rural, gràcies al seu treball durant quaranta anys com a metgessa d’atenció primària, trenta-cinc d’ells a Coll de Nargó.
  • Josepa Plana i Llort (Pepa Plana). Pallassa i actriu. Per la seva cabdal contribució al món de les arts escèniques i el circ.
  • Jordi Sabaté i Pons. Youtuber i activista social. Per la seva gran determinació i infatigable lluita per aconseguir més visibilitat i recursos pels pacients amb Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA).
  • Marta Sanz-Solé. Catedràtica emèrita de matemàtiques. Per la seva important contribució i trajectòria al món de les ciències i les matemàtiques.
  • Clara Segura Crespo. Actriu. Per la seva inspiradora qualitat interpretativa i gran creativitat, que l’han portada a ser un dels referents artístics del nostre país.
  • Carme Torras Genís. Matemàtica, informàtica i escriptora. Per la seva gran trajectòria en el camp de la robòtica i la intel·ligència artificial, i alhora com a destacada escriptora de ciència-ficció.
  • Elia Torroella i Busquets. Farmacèutica. Pel seu gran talent i esforços en favor de la innovació científica i la salut pública.
  • Joan Ximénez Valentí (El Petitet). Músic. Pel seu destacat talent musical i el seu incansable treball en favor de la rumba catalana.  

Entitats guardonades

  • Associació Dret a Morir Dignament – Catalunya. Pel seu activisme constant i compromès per tal de promoure en tot el país el debat sobre la necessitat d’una legislació que regulés el dret a morir dignament.
  • Associació Softcatalà. Pel seu rellevant paper en el foment del català a l’àmbit tecnològic. Són una associació sense ànim de lucre, formada per voluntaris.
  • Consell Català del Moviment Europeu. Pel seu gran treball en defensa de l’europeisme, com una eina fonamental de progrés i llibertats per a la societat catalana.
  • La Fageda Fundació. Pel seu fort compromís en la millora de la qualitat de vida i la promoció de la integració social a la Garrotxa.
  • Filmin. Pel seu important suport a la promoció i difusió de l’audiovisual, la llengua i la cultura catalanes.
  • Fundació Centres d’Alt Rendiment Empresarial i Social (CARES). Pel seu ferm compromís amb la promoció de la igualtat efectiva i la integració sociolaboral de les persones amb discapacitat.
  • Fundació Solidança. Pel seu cabdal esforç en favor d’una societat més igualitària i justa, gràcies a la seva excel·lent labor d’inserció sociolaboral.
  • Nomada Studio. Pel seu talent creatiu i la seva cabdal aportació al món de cultura digital i el videojoc fets a Catalunya.
  • SOS Racisme de Catalunya. Per la seva destacada acció en la defensa dels drets humans des de l’acció antiracista.
  • Unió de Pagesos de Catalunya. Pel seu gran treball en la promoció i la defensa de la pagesia i el món rural.