Creixem i consumin sense cap objectiu ni perspectiva de moderació al planeta, diu Eudald Carbonell. En la mesura que trenquem la diversitat social, cultural i tecnològica, el que estem fent realment en anar contra els processos d’adaptació i evolutius, sentencia. La desestabilització global, en molts sentits, i els estralls de la pandèmia de la Covid-19, n’és un bon exemple.

Pel reconegut paleontòleg i arqueòleg, hi ha greus problemes com la globalització que, al seu parer, ha estat una errada, probablement la més important de la nostra espècie; quan les coses es fan malament, assegura, les conseqüències es paguen molt cares.

Ja fa anys que Carbonell i el biòleg evolutiu Jordi Agustí alerten que la humanitat camina cap a una crisi profunda, i dels problemes que tindrà l’espècie si no hi ha canvis estructurals.

El ser humà ha de canviar, i cal evitar que sigui l’atzar qui faci que les relacions socials i les interaccions amb el medi jerarquitzin els sistema. Cal canviar l’atzar per la lògica humana, segons Carbonell.

Ho explica en el seu proper llibre «Humanització o extinció» que veurà la llum ben aviat. També ho ha relatat en l’estrena de la quinzena temporada de l’espai Evoluciona, amb l’IPHES i Tarragona Ràdio. Carbonell ha estat molt contundent, si ho fem malament i no rectifiquem, és que som imbècils.

Eudald Carbonell, en la seva intervenció a l’espai Evoluciona

Carbonell té la teoria que els humans a final d’aquest segle o el que ve generarem diversitat, per la selecció cultural i tecnològica. Assegura en aquest sentit, que és important preservar la diversitat.

Al seu torn, Jordi Agustí, que acaba de publicar el llibre «Gens, cervells i símbols», fa un pas més enllà, i es qüestiona perquè hi ha una ment capaç de preguntar-se que és allò que fa humà a l’ésser humà. És una qüestió que ha plantejat la filosofia, i que des del punt de vista evolutiu marca diferents etapes d’humanització.

El científic es planteja si hi haurà una quarta humanitat, i si el sistema col·lapsarà, encara que no s’extingirà la població.

Al seu parer, la pandèmia del coronavirus ens ha fet veure la fragilitat del sistema i l’espècie.

Jordi Agustí, en la seva intervenció a l’espai Evoluciona

Carbonell i Agustí ja van publicar plegats el llibre «Matèria vivent. Vida pensant».

Tots dos han encetat la nova temporada de l’Evoluciona, la quinzena, des del laboratori de microfauna de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) al campus de Sescelades.