L’arqueòleg Eudald Carbonell deixa la direcció de l’IPHES deu anys després d’assumir el càrrec i després d’haver situat l’Institut de Paleoecologia com un referent a nivell internacional. Diu que ha estat una decisió meditada i planificada, que el permetrà centrar-se ara en la recerca i el coneixement. Carbonell ha agraït el suport del patrons de la fundació de l’Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social, que són la URV, el CERCA de la Generalitat i l’ajuntament de Tarragona. Ha tingut una especial agraïment per tot el personal del centre d’investigació, situat a Sescelades, i en particular als que l’han acompanyat els últims 30 anys.
Assegura Carbonell que seguirà vinculat com a investigador a l’IPHES, amb un projecte de recerca molt engrescador a Eritrea,. Per Carbonell, aquest projecte africà és un somni fet realitat, ja que els permetrà treballar en una conca verge, amb sediments de fa 4 milions d’anys, on es va coure el bressol de la humanitat. L’arqueòleg vol dedicar-se en cos i ànima als projectes d’investigació de l’IPHES a l’Àfrica, com aquest que desenvolupen al jaciment Enger-ela (Buia, Eritrea) juntament amb l’investigador ICREA, també d’aquest institut, Bienvenido Martínez-Navarro.
A més, s’incorporarà com a professor a la URV de Tarragona, de la qual n’és catedràtic de Prehistòria des del 1999. Impartirà els crèdits de Prehistòria general i, a més, dirigirà tesis del Màster Erasmus Mundus en Arqueologia del Quaternari i Evolució Humana, que oferta la mateixa universitat. Carbonell també focalitzarà les seves activitats en la Fundació Atapuerca, d’on és el director general i, a més, exerceix com a codirector del projecte de recerca sobre els jaciments d’Atapuerca (Burgos).
El regidor de Relacions Ciutadanes en funcions i patró de la fundació, Paco Zapater, ha dit que Carbonell és una de les personalitats que ha fet més per Tarragona, posant en nom de la ciutat a nivell internacional. En la roda de premsa, Carbonell ha estat acompanyat del director de la institució CERCA, Lluís Rovira, que ha agraït la “tossuderia i habilitat” de l’arqueòleg per tirar endavant l’IPHES; així com del vicerector de Política Científica i de Recerca de la URV, Josep Manel Ricart.
Ara s’ha obert una convocatòria internacional per a trobar un nou director per la institució, a través del CERCA.
La previsió és que a l’octubre ja s’hagi cobert la plaça.
L’IPHES tancarà l’any amb rècord de publicacions científiques en revistes de màxim nivell, entre 70 i 80.