L’arqueòleg Eudald Carbonell encetarà el cicle de conferències de muntanya del Club Alpí K-2. La setena edició del cicle se centre enguany en “el mestratge a la muntanya”. La conferència inaugural es farà aquest dijous, 6 de febrer, a l’auditori de la Diputació, al carrer Pere Martell, a càrrec del director de l’IPHES, Eudald Carbonell, que parlarà sobre els primers muntanyencs.

El dijous següent, 13 de febrer, l’alpinista Òscar Cadiach parlarà dels dos vuit mils que va coronar el 2013, el Kangchenjunga i el Gasherbrum I. Va ser en el seu projecte “Himalayan Challenge 14+1”, del qual només li queda coronar aquest estiu el Broad Peak (8.047 m), a banda de la gran travessa de la Via Làctia, que farà a la primavera.

El cicle consta d’altres xerrades, el 20 de febrer la parella d’alpinistes italians formada per Nives Meroi i Romano Benet relataran la seva trajectòria i vivències. Amb més de deu vuit mils a les seves espatlles, se’ls coneix per haver-los coronat, segons diuen, sense oxigen artificial ni portadors. 

L’alpinista Òscar Cadiach ha explicat al programa el Pont de Mahoma de Tarragona Ràdio que intentaran portar al cicle Mingma Sherpa; el primer en coronar els 14 vuit mils.

El cicle es tanca el 27 de febrer amb una xerrada del president del Club Alpí k-2, Pau Salas i de Lluis Pons sobre els anacoretes del Montsant. Aquesta serralada ha estat un lloc de retirada espiritual molt abans de la conquesta cristiana. Aquest serà també el tema de l’exposició que es podrà veure fins el 2 de març al palau de la Diputació, que un any més col·labora en els actes. Les conferències es faran a dos quarts de vuit del vespre. 

 

Apunt de l’IPHES: 

Carbonell oferirà un viatge a la recerca dels primers muntanyencs, a través de les imatges gràfiques de l’art rupestre localitzades a la demarcació de Tarragona. Són fragments de relats mítics i simbòlics de les darreres societats caçadores i recol·lectores, hereves de les grans cultures  del  paleolític superior  i de les primeres comunitats pageses i pastores del neolític de les nostres contrades. Són les expressions artístiques que representen els testimonis pictòrics més antics de Catalunya (de fa entre 10.000 i  4.000 anys aproximadament).