Tarragona Ràdio us ofereix el darrer dels quatre capítols especials de l’Evoluciona enregistrats amb els investigadors de l’IPHES-CERCA als jaciments de la Serra d’Atapuerca, a Burgos. Ha estat en l’any del 30è aniversari de la descoberta d’una nova especie, Homo Antecessor.

El darrer capítol s’emetrà aquest dimecres, a les 11.30h i tanquem així les converses amb els investigadors de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social. Amb ells hem repassat a peu de prospeccions les pàgines més importants que s’han escrit en la gran enciclopèdia de l’evolució humana que és Atapuerca, i no ens deixarem cap dels capítols, des de fa 1.4 milions d’anys fins ara.

Un d’ells i ben destacat, el que ha motivat aquests programes especials, el de la descoberta just enguany ha fet 30 anys a Gran Dolina d’una nova espècie, Homo Antecessor.

Unitat TD6 de Gran Dolina, Atapuerca
Unitat TD6 de Gran Dolina, Atapuerca

Hem aprofitat també per a conèixer la transformació del treball als jaciments en les últimes quatre dècades, i avui coneixerem la distribució de les tasques en el dia a dia.

Avui tanquem el cercle i ho fem a Cova Fantasma, amb els investigadors, Josep Vallverdú, Elena Moreno Ribas i Miguel Ángel Moreno.

Després també us explicarem com és el dia a dia a les excavacions, amb la cap de recerca de l’Iphes, Isabel Cáceres, que ens explicarà que no tot és excavar a peu de jaciment, també hi ha la feina posterior de laboratori per les tardes.

Especial Atapuerca. La cap de recerca de l'IPHES, Isabel Cáceres, a cueva Galería
Especial Atapuerca. La cap de recerca de l’IPHES, Isabel Cáceres, a cueva Galería

Aquest capítol l’hem anomenat, Evoluciona, especial Atapuerca. Capítol 4: “Cova fantasma i el dia a dia als jaciments”

En els darrers tres capítols, hem entrar a la Trinxera del Ferrocarril, guiats per Isabel Expósito. Hem fet parada a Sima Elefante, amb Rosa Huguet i Xosé Pedro Rodríguez; una segona per esmorzar davant de Galería, per conversar amb Eudald Carbonell. Pujar després a Gran Dolina, amb Andreu Ollé i Palmira Saladié. Veure les pintures rupestres del neolític antic amb altres ulls, amb Josep Maria Vergés i Roser Marsal, i conèixer com agafen tot el potencial de color amb càmeres hiperespectrals. Hem parlat del potencial d’Atapuerca amb la directora de l’Iphes, Marina Mosquera, i amb la directora iCERCA, Laia Pellejà, de visita a Atapuerca.

En els quatre capítols, hem aprés que proposar una nova especie no és gens fàcil. I ara ja sabem que Homo Habilis, descobert el 1964, no ha tancat la genealogia vinculada a la nostra especie. La darrera va ser Homo Antecessor, descobert a Atapuerca, a Gran Dolina, el 1994 i publicat a la prestigiosa revista científica nord-americana, Science. Però també hem conegut que l’episodi no es tancava definitivament fins l’any 2020, quan l’evidència genètica clarificava una part de la genealogia humana, quan l’anàlisi de proteïnes antigues de la dent d’antecessor proporcionava evidències irrefutables d’una estreta relació entre Homo antecessor, Homo sapiens, Homo neanderthalensis i els denisovans. Novament la ciència feia un pas de gegant, amb una tècnica avantguardista d’espectrometria de masses.

Això és Atapuerca, i hem tingut el privilegi de poder explicar-ho.