Parlem amb Amèlia Bargalló, investigadora postdoctoral Juan de la Cierva del Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades a l’IPHES-CERCA, i amb Robert Sala Ramos, director de l’esmentat centre de recerca i professor titular de Prehistòria de la Universitat Rovira i Virgili.
Situat al sector nord-oriental de la conca de Guadix-Baza, a les faldes de la Sierra de la Umbría (Granada), el jaciment de Barranco León (Orce), d’1,4 milions d’anys, és conegut per la seva excepcional i rica col·lecció arqueològica, que en la actualitat compta amb uns 2.500 objectes elaborats amb calcària i amb sílex de la zona. El jaciment també ha proporcionat un abundant registre paleontològic que inclou herbívors i carnívors, nombroses restes de microvertebrats i, fins i tot, un queixal d’hominí, que és actualment el fòssil humà més antic d’Europa occidental. En aquest context, la presència d’artefactes lítics i restes de fauna tant sense alterar com erosionats havia desconcertat al personal investigador durant dècades.
Ara, després de molts anys de meticuloses campanyes d’excavació, d’exhaustives anàlisis arqueològiques i estudis geològics, s’ha determinat que, desprès d’una època d’intenses pluges, Barranco León es va convertir en una tartera: una veritable pedrera que va ser aprofitada per les primeres poblacions del continent europeu. Aquesta recerca, liderada per Stefania Titton, que acaba de completar el seu doctorat en Quaternari i Prehistòria de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES-CERCA), finançada per una beca de formació postmáster de la Província Autònoma de Bolzano (Itàlia) proposa un comportament inèdit dels nostres avantpassats més remots. Els resultats, altament significatius, acaben de ser publicats a la revista Archaeological and Anthropological Sciences.
Aquesta investigació està emmarcada dins del Proyecto Orce dirigit per Juan Manuel Jiménez Arenas, professor titular del Departament de Prehistòria i Arqueologia de la Universitat de Granada, i del que formen part Deborah Barsky, investigadora de l’IPHES-CERCA i professora associada de la URV, i Hugues-Alexandre Blain, investigador de l’IPHES-CERCA.
EXCAVACIONS A L’ESTIU, LA TEMPORADA ALTA
IArriba l’estiu, però l’activitat dels membres de l’IPHES-CERCA no s’atura. De juliol a setembre es pot considerar la temporada alta del treball de camp, les excavacions, essencials per poder avançar en la recerca sobre l’evolució humana.
Parlarem dels jaciments on treballaran aquest estiu, dins i fora de Catalunya, objectius i com s’han adaptat a la pandèmia, per segon any consecutiu.