powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.
L’IPHES-CERCA participa activament en un projecte per analitzar l’impacte social de la recerca. N’hem parlat amb Xosé Pedro Rodríguez, cap de Recerca de l’IPHES-CERCA i professor associat de la URV.
Avui dia, les administracions i els governs, la ciutadania i les agències de finançament de la investigació plantegen una pressió creixent al personal investigador perquè demostrin en quina mesura el seu treball repercuteix a millorar les condicions socials i donen resposta als principals reptes marcats per la societat, com els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides.
Alhora, també es demana que les polítiques públiques estiguin basades en evidències científiques. Aquesta pressió creixent es reflecteix en el propi disseny del novè Programa Marc de recerca de la Comissió Europea. En definitiva, l’impacte social ja ha esdevingut un dels pilars de l’avaluació dels projectes de recerca europeus.
Què és l’impacte social de la recerca?
L’impacte social es produeix quan els resultats de la recerca que han estat publicats i difosos, que han sigut transferits, ajuden a millorar les condicions socials i donen resposta als principals reptes marcats per la societat. No l’hem de confondre amb la difusió o socialització de la ciència o en la transferència del coneixement, com ha dit Rodríguez.
Difusió es produeix quan es donen a conèixer els resultats de la investigació ja sigui a la comunitat científica, responsables polítics, agents implicats o a la ciutadania en general. La transferència succeeix quan els resultats publicats i difosos són utilitzats pels responsables polítics, empreses i/o agents socials com a base per a les seves polítiques, productes i/o accions, independentment que generin o no millores socials.
Què és la Xarxa Net4Impact i quins objectius persegueix?
Davant l’augment de la importància de l’impacte social de la investigació, la Xarxa Net4Impact, finançada pel Programa Estatal de Generación de Conocimiento y Fortalecimiento Científico y Tecnológico del Sistema de I+D+i del Ministerio de Ciencia e Innovación del Govern d’Espanya, pretén donar resposta a aquesta creixent preocupació per dur a terme investigacions que repercuteixin positivament a la ciutadania, que demostrin tenir un impacte social. La Xarxa d’investigació en Impacte Social de la Ciència, Net4Impact, està formada per 6 grups de recerca de diferents àrees de coneixement, entre els quals hi ha les ciències socials, humanitats, matemàtiques, enginyeria i ciències ambientals.
Aquest grup de treball persegueix dos objectius principals:
Promoure la visibilització de la investigació en repositoris i base de dades internacionals reconegudes en el Monitoring Report i, reforçar la dimensió de l’impacte social de la recerca. No totes les disciplines es comporten de la mateixa manera, fet que exigeix estratègies adequades per a cada una d’elles, cosa que permetrà clarificar i fer seguiment de l’impacte social aconseguit en totes les fases de la investigació.
Estratègies per aconseguir impacte social
Investigacions recents estan ampliant el coneixement en relació amb les estratègies que fan possible incrementar l’impacte social en Ciències Socials i Humanitats i que podria ser extensible a qualsevol àmbit científic. Aquestes estratègies inclouen:
Enfocament clar cap a l’impacte social des del plantejament inicial del projecte.
Adoptar una estratègia activa per aconseguir impacte social.
Participació significativa dels agents interessats i dels usuaris finals al llarg de la vida del projecte. Això inclou organitzacions locals, col·lectius vulnerables i responsables polítics, entre d’altres. Aquests no només són receptors del coneixement generat pels projectes de recerca, sinó que participen en la co-creació del coneixement.
Coordinació entre les accions del projecte i les accions dels diferents agents involucrats.
Llençament d’accions de difusió que aportin evidències útils i que estiguin orientades a crear espais de deliberació pública amb un públic divers.
Impacte social a les xarxes socials
Les xarxes socials han esdevingut plataformes rellevants perquè el personal investigador i les organitzacions científiques difonguin evidències sobre l’impacte social dirigides a la ciutadania. L’impuls per a la Ciència Oberta (Open Science) no sols facilita que la comunitat científica pugui treballar de forma global, sinó que afavoreix la democratització del coneixement científic i el seu potencial impacte social.
Repositoris que recullen l’impacte social de la recerca
Hi ha diverses iniciatives que recullen dades sobre l’impacte social de la investigació. Des de plataformes que recullen els diferents impactes de grups o projectes de recerca (ex. Researchfish o SIOR) a plataformes que fan un seguiment dels impactes investigadors/es individuals (ex. Impactstory).