En aquest evoluciona analitzem la troballa excepcional al jaciment del Molí del Salt. Una mandíbula d’un nen homo sapiens de fa 15.000 anys. Segons els investigadors de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) és, ara per ara, la resta humana més antiga trobada al sud de Catalunya.
N’hem parlat des de la sala de les Teixoneres de l’Iphes amb l’arqueòleg director del jaciment, el Dr Manuel Vaquero, i amb investigadora i Dra, Susana Alonso.
L’última campanya de l’IPHES al jaciment Molí del Salt, a Vimbodí i Poblet (Conca de Barberà) ha finalitzat amb aquesta troballa. En concret, es tracta d’una mandíbula pertanyent a un individu d’entre quatre i cinc anys (no saben si nen o nena) que va viure fa 15.000 anys, al final del paleolític superior. És la primera resta humana trobada en aquest jaciment de la Conca de Barberà en més de dues dècades d’expedicions.
powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.
La peça es creu que podria pertànyer a un enterrament, i obre les portes a localitzar en el mateix indret altres restes humanes dels que podrien ser els últims caçadors recol·lectors de la zona. La troballa és excepcional també a nivell peninsular, on hi ha molt poca informació sobre una època crítica, de canvis, i enmig d’un període globalment molt fred, però de transició cap al nostre clima.
Ara, s’estudiarà la mandíbula a nivell antropològic i de desgast dental, per tal de conèixer detalls de com vivien aquests pobladors del Molí de Salt. També s’encarregaran proves d’ADN que podrien obrir les portes a altres camps d’investigació.
Hem parlat d’un jaciment que encara no ha arribat ni al 50% del seu potencial d’excavació.
L’Iphes dirigeix i coordina una trentena d’excavacions a Catalunya, a nivell peninsular i mundial. La del Moli de Salt s’afegeix a altres dues descobertes rellevants en l’últim any, el maxil·lar humà de 1,4 milions d’anys al nivell TE7 a la Sima del Elefante, a Atapuerca (Burgos), i les restes parcials d’un crani de Neandertal de 60.000 anys, després de 40 anys de recerca continuada al jaciment de l’Abric Romaní de Capellades (a l’Anoia).